Суд може визнати Польщу порушником європейського природоохоронного законодавства / Фото УНІАН

Європейська комісія зажадала від влади Польщі негайно припинити вирубку в Біловезькій пущі і звернулася в Європейський суд з проханням зобов'язати Варшаву виконати цю вимогу, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

У минулому році уряд Польщі втричі збільшив квоти на вирубку дерев у реліктовому лісі, мотивуючи своє рішення необхідністю боротьби з навалою жука-короїда.

Читайте такожВ Одеській області не дали вивезти до Румунії деревину на понад 1 мільйон

Відео дня

Екологи за підтримки ЮНЕСКО та Євросоюзу вважають, що екосистема лісу здатна сама регулювати популяцію жуків, а вилучення із пущі мертвих дерев позбавляє важливих елементів середовища проживання цілий ряд видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою вимирання.

Якщо суд визнає Польщу порушником європейського природоохоронного законодавства, він покарає країну руйнівними щоденними штрафами.

Однак позов Єврокомісії стосується лише однієї ділянки пущі, а уряд дозволив рубати ще на двох дільницях і може ще збільшити ліміти вирубки.

Біловезька пуща розділена між Польщею і сусідньою Білоруссю. Лісовий масив оголошений ЮНЕСКО об'єктом Всесвітньої спадщини, хоч нинішній консервативно-націоналістичний уряд Польщі вважає, що цей статус був наданий лісу незаконно.

Пуща найбільш відома як місце проживання ще недавно майже винищених зубрів, однак там також водяться багато видів птахів, у тому числі зимородок і мухоловка.