Великий бар'єрний риф / REUTERS

Експерти попередили, що Великий Бар'єрний риф не може бути врятований існуючими планами щодо захисту цієї екосистеми.

Нинішня стратегія захисту рифу виявилася недосяжною, оскільки план вчених не включав в себе заходи по боротьбі зі зміною клімату, пише Science Alert.

Читайте такожВеликий Бар'єрний риф стрімко "блідне" через нагрівання

Відео дня

План захисту Великого Бар'єрного рифу під назвою Reef 2050 був запущений в березні 2015 року, однак вже в кінці травня 2017 року вчені попередили, що мету поліпшення стану навколишнього середовища рифу стало неможливо досягти. За словами Расселла Рейшелта, голови морського парку Великого Бар'єрного Рифу, в 2017 році відсоток загибелі коралів став рекордним.

Якщо під час розробки програми передбачалося, що відсоток загибелі дрібних коралів складе 22%, то тепер цей показник збільшився до 29%.

"В наш час і на наших очах, значні площі Великого Бар'єрного рифу і навколишні його екосистеми зазнають великого довготривалого збитку, який може бути необоротним, якщо не будуть вжиті заходи найближчим часом", - відзначають автори дослідження.

Експерти відзначили, що переглядають свій план в бік більш досяжної мети підтримання екологічної функції, приймаючи до уваги, що загальний стан здоров'я рифу буде знижуватися з часом. Крім того, в новій стратегії захисту рифу необхідно врахувати високу швидкість потепління океанів.

Як повідомляв УНІАН, знебарвленню піддалося вже дві третини рифу.