Проект тунелю / сайту kystverket/ норвезької берегової Адміністрації

Влада Норвегії має намір побудувати перший у світі морський судноплавний тунель. Він проляже через норвезький півострів Стад. Планується, що довжина тунелю складе 1,7 км, ширина - 36 метрів. Про це пише Російська служба ВВС.

Читайте такожДо моменту створення діючого імпланта для людського мозку пройде не більше п'яти років - Маск

Тунель позбавить судна необхідності обходити півострів Стад, прибережні води якого ще з часів вікінгів через сильні вітрів у цьому районі мають погану славу серед моряків.

Відео дня

"Уряд зараз забезпечує більш безпечний і більш надійний шлях по найнебезпечніших водах уздовж берегів Норвегії", - заявив міністр транспорту Норвегії Кетіл Солвік-Олсен.

Проект тунелю / сайту kystverket/ норвезької берегової Адміністрації

В першу чергу тунель буде призначений для проходу пасажирських суден. Передбачається, що для суден, довжина яких менше 70 метрів, прохід тунелем буде безкоштовним.

Видання зазначає, що тунелі для невеликих річкових суден існують і в інших регіонах світу. Наприклад, частина Лангедокського каналу на півдні Франції являє собою тунель.

Проте тунель через півострів Стад стане першим морським тунелем, який буде здатен пропускати вантажні і пасажирські судна водотоннажністю до 16 тисяч тонн, в тому числі і популярний серед норвежців експрес Берген-Кіркенес. Відстань між поверхнею води і стелею тунелю, як планується, складе 49 метрів.

Проект тунелю / сайту kystverket/ норвезької берегової Адміністрації

Будівництво каналу коштуватиме приблизно в 2,7 млрд норвезьких крон (близько 314 млн доларів). Планується, що будівництво почнеться в 2019 році, його хочуть закінчити за три-чотири роки. За даними авторів проекту, інженерам доведеться підірвати приблизно 8 млн тонн гірської породи.