Фото Володимир Березін via Facebook

В посадці біля прифронтовій Костянтинівки екологи виявили гору використаних ламп денного світла. Частина з них розбита, а, значить, пари ртуті вже просочилися в грунт і місцевий ставок «Шанхай», кажуть захисники природи. Це може стати причиною отруєння не тільки риби, але і людей, передає Радіо Свобода.

«Терміново треба сповістити всім рибалкам ставка «Шанхай», тому що при попаданні у воду речовина утворюється ще страшніша. Це метилртуть. І це все в рибі, це все у мікроорганізмах, у жабах. Це все накопичується, і потім потрапляє в людський організм. Це вкрай токсична отрута», – каже активіст Володимир Березін.

Раніше підприємства, які використовують так звані, «лампи денного світла», платили додаткові мита на їх утилізацію. Знезаражували небезпечні пристосування в селищі Микитівка, що під Горлівкою. Однак з початком бойових дій вивозити лампи туди перестали.

Відео дня

Читайте такожЧерез токсичні відходи Атлантичному океану загрожує екологічна катастрофа

«Ртутні лампи – це відходи першої категорії небезпеки. От раніше – до війни, можна сказати, возили на Микитівський ртутний комбінат здавати. Підприємства, які мають такі лампи, їх збирають, потім за утилізацію платять гроші. Про даний факт я думаю так, що підприємство грошей платити не хоче за утилізацію і вивезло сюди», – каже начальник відділу Державної екологічної інспекції в Донецькій області Олександр Філоненко.

У місцевій поліції не поспішають порушувати кримінальні справи. Кажуть ,що треба ще розібратися, чи справді ці лампи настільки шкідливі, як їх описують екологи та активісти. Та й як встановити, чиїх рук це небезпечне діло, теж поки не знають.

«Невідома машина приїхала і викинула. Тобто, хто це був, ніхто не бачив. Машину бачили, що приїжджала, хотіли дізнатися якісь номери, щоб знайти якісь кінці, але ніхто нічого не бачив», – розповідає прес-офіцер Костянтинівського відділення поліції Хатія Арабулі.

Активісти кажуть, що представники служби з надзвичайних ситуацій не поспішають займатися евакуацією небезпечної знахідки. Між тим, у кожній із цих 7 тисяч викинутих в лісопосадці ламп знаходиться до 400 міліграмів ртуті.