Великий Бар'єрний риф / REUTERS

Команда вчених з австралійського Університету Джеймса Кука провела дослідження феномена знебарвлення коралів Великого Бар'єрного рифу. Як з'ясувалося, корали втрачають колір через втрату зооксантелл - мікроскопічних жовто-зелених водоростей, які живуть у тканинах коралового поліпа, передає Російська служба бі-бі-сі.

Зооксантелли - окремі організми, що живуть у симбіозі з коралами. Вони є джерелом кисню і поживних речовин. Коли корал піддається стресу або потенційно небезпечного впливу, зооксантелли його покидають. Саме це і відбувається з Великим Бар'єрним рифом вже другий рік поспіль.

Читайте такожБразильську компанію звинуватили у вбивстві 19 людей внаслідок екологічної катастрофи

Відео дня

Дослідники вважають, що процес знебарвлення загрожує самому існуванню рифу. У 2016 році колір втратила рекордна кількість окремих коралів.

Великий Бар'єрний риф / REUTERS

Втрата кольору відбувається через підвищення температури навколишнього корали води. Вона нагрівається із-за людської активності, так як світовий океан поглинає 93% енергії, яку виробляє людина.

"Все залежить від того, що будуть робити австралійський та інші світові уряди, щоб запобігти подальшому підвищенню температур", - стверджують вчені.

За їхніми словами, на відновлення шару водоростей, що покриває корали, піде як мінімум десять років.

Але ще більше часу потрібно на те, щоб на Великому Бар'єрному рифі виросли нові корали, які замінять вже знищені.