Спроба удосконалити законодавство у сфері охорони природно-заповідного фонду провалилася / Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект у другому читанні проголосували лише 173 народних депутати із 351 зареєстрованого у сесійній залі. Депутати також не змогли відправити законопроект для повторної підготовки на друге читання. Таким чином, його було відхилено.

Законопроектом у законі України "Про природно-заповідний фонд України" пропонувалося, зокрема, встановити, що забороняються вилучення, передача у власність та надання у користування земельних ділянок, стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду, крім випадків, передбачених цим та іншими законами.

Читайте такожРада відхилила важливий законопроект про стратегічну екологічну оцінку

Відео дня

Крім того, пропонувалося встановити, що у разі нагальної необхідності за рішенням науково-технічної ради на території біосферного заповідника можуть проводитися заходи, спрямовані на охорону природних комплексів, ліквідацію наслідків аварій, стихійного лиха та запобігання надзвичайним ситуаціям, не передбачені проектом організації території.

Також у Земельному кодексі України пропонувалося визначити, що забороняється зміна цільового призначення земельних ділянок, стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Земельні ділянки природно-заповідного фонду державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування природоохоронним підприємствам, установам, організаціям або включаються до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду без вилучення у землекористувачів. Відомості про межі територій природно-заповідного фонду вносяться до Державного земельного кадастру.