Ще можна використати властивість екосистеми до самовідтворення, якщо вжити жорсткі заходи / Фото УНІАН

Азовське море - це світова рибна перлина, яка ще недавно перевершувала в 6,5 рази по рибопродуктивності Каспійське море. На сьогодні українські екологи переконують, що ресурси Азовського моря практично знищені. З 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилось лише три (тюлька, бичок та хамса), інші виловлюються в мізерній кількості. Вчені пропонують припинити промисловий вилов риби у водах Азова хоча б на 5 років. Саме стільки потрібно, щоб море почало повертати свій рибний потенціал вважають вони, повідомила прес служба Асоціації рибалок України.

Читайте такожВоди Остра, де масово загинула риба, не впливають негативного на стан Десни - Держекоінспекція

За даними Держекоінспекції Мінприроди України, за останнє десятиліття більш ніж у двадцять разів знизився обсяг вилову піленгаса, в п’ять разів - судака, в сім - камбали-калкана.

Відео дня

"Азовське море згубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. Але не все так погано ― властивість екосистеми до самовідтворення ще не втрачена, тому треба негайно приймати жорсткі заходи в галузі охорони та відтворення рибних запасів", - заявив еколог Геннадій Молодан, директор Національного природного ландшафтного парку «Меотида».

«Думаю, що повернути Азовському морю колишній потенціал можна за однієї умови ― якщо закрити промисловий вилов на 5 років. Вудкою ― лови, ніхто не проти, але знай: вийдеш у море з сіткою або тралом ― отримаєш "статтю". При чому жорсткі заходи потрібно вводити як українській, так і російській стороні», ― стверджує Молодан.

«Азоврибохорона» повідомила, що у 2016 році в Азовському морі виловлено рекордну кількість риби та водних ресурсів ― майже 36 тисяч тонн. Найбільше зловили бичка (21 тис. тонн), тюльки (12,5 тис. тонн) та хамси (2 тис. тонн). Промисел у 2016 році здійснювали 150 українських користувачів.

- Це найкращий показник улову, починаючи з 2004 року ― повідомив керівник «Азоврибоохорони» Сергій Чих - Завдяки професійної роботи рибоохорони ми змогли знизити факти незаконного вилову, а також вивести з тіні значну кількість неврахованого вилову промисловиків.

За його словами, запаси вищевказаних видів риб у Азовському морі дозволяють збільшити результати вилову в кілька разів.

За даними «Азоврибоохорони», середній щорічний вилов у Азовському морі становить 28 тис. 184 тонни риби, у тому числі: азовської хамси ― 5 тис. 91 тонна, тюльки ― 8 тисяч 848 тонн, бичків ― 8 тис. 684 тонн. Середній відсоток освоєння національних квот становить 33%.

"При повному освоєнні науково обґрунтованого ліміту, без завдання шкоди водним біоресурсів, є можливість добувати близько 120 тисяч тонн риби та інших водних живих ресурсів", - розповіли в «Азоврибоохороні».