ministry-to-children.com

Про це на засіданні Ради безпеки ООН "Вода і мир і безпека" заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, повідомляє прес-служба організації.

Відзначається, що нерідко з міркувань національної безпеки держави вдаються до односторонніх заходів у питанні управління міжнародними водотоками, що може викликати негативну реакцію з боку сусідніх країн.

Читайте такожУ Київське водосховище випустили понад 100 тис. штук молоді риби

Відео дня

"Зміни клімату будуть посилювати ці проблеми, особливо в тому, що стосується транскордонних водних басейнів. Необхідно домагатися координації в управлінні річками, що протікають по території різних країн, а їх приблизно 260, та іншими транскордонними водними басейнами", - заявив генсек ООН.

Він також підкреслив, що труднощі з доступом до води можуть стати причиною зростання напруженості і всередині країн. У цьому зв'язку глава ООН нагадав про боротьбу за мізерні водні ресурси в Дарфурі і в Афганістані.

Учасники засідання Ради Безпеки ООН закликала всі держави мирно вирішувати суперечки щодо спільного використання водних ресурсів і доступу до них.

На сьогоднішній день прісна вода становить 2% загального обсягу запасів води на планеті, а вода, яку людство може використовувати для своїх потреб - лише 0,02%.

Вже сьогодні з дефіцитом питної води стикаються 1,7 млрд людей - вони споживають її менше необхідного мінімуму, встановленого ООН і який становить тисячу кубометрів на одну людину в рік.

Нагадаємо, дефіцит водних ресурсів зачіпає більше 40% жителів Землі.