Вода - основа життя на Землі / REUTERS

Він спрямований на підвищення обізнаності про взаємозалежності води, екології та зміни клімату. Захід було організовано під егідою ЮНЕСКО, передає Центр новин ООН.

В ході заходу особливу увагу було приділено використанню нових технологій для вирішення проблем, пов'язаних з дефіцитом води, і кліматичними наслідками глобального потепління.

Читайте такожВ Ізраїлі розповіли, як вторинне використання питної води рятує від засухи

Відео дня

На Конференції відбулася презентація першої глобальної системи спостереження за опадами в режимі реального часу за допомогою програми «IRain». Крім того, пройшла сесія по зміцненню міжнародного співробітництва у сфері гідрології.

Учасники цілого ряду семінарів та зустрічей, які відбулися в рамках Конференції в Марокко, відзначали, що вода є основою забезпечення продовольчої стабільності у всьому світі, здоров'я людини, виробництва енергії, промислового виробництва і біологічного різноманіття.

Делегати наголошували, що дефіцит прісної води нерідко стає причиною конфліктів, а повені ведуть до загибелі людей, руйнування, пошкодження водних резервуарів і поширенню фекалій з вигрібних ям, що загрожує зростанням випадків інфекційних захворювань. Вони пропонували шляхи вирішення виникаючих проблем, пов'язаних із зміною клімату і водою.

За даними ООН, до 2050 року на планеті буде достатньо водних ресурсів для забезпечення потреб дев'ятимільярдного населення, але вони будуть розподілені нерівномірно. Деградація навколишнього середовища та зміни клімату призведуть до скорочення їх запасів у багатьох країнах, що розвиваються.

Експерти закликали держави і приватний сектор вкладати більше інвестицій в проекти по поліпшенню водосховищ, повторне використання стічних вод, а також наукові дослідження, що сприяють створенню більш стійких сільськогосподарських систем для дрібних фермерів.

В даний час дефіцит водних ресурсів зачіпає більше 40 відсотків людей у всьому світі.