Водяні буйволи - природні меліоратори / Фото barloventomagico via flickr.com

Як повідомили УНІАН організатори проекту, ідея відновити поголів'я буйволів у Придунав'ї належить одеському «Центру регіональних досліджень» (ЦРД), який здійснює проект під назвою «Операція «Буффало», разом із Національним екологічним центром України (НЕЦУ) у рамках проекту Climate Forum East II (CFE II).

Експериментальне стадо (14 голів) 16 жовтня прибуло із Закарпаття в селище Орловка, яке розташовано в регіоні дельти річки Дунай.

За словами старшого наукового співробітника ЦРД Олега Дьякова, водяні буйволи виконують багато екологічних функцій і повинні сприяти покращенню стану заплавних екосистем дельти Дунаю та Придунайських озер.

Відео дня

Читайте такожВ Дніпро випустили кілька тонн риби задля відновлення київських водойм (фоторепортаж, відео)

«Вони є природними меліораторами, що підтримують водні протоки, поїдаючи водну рослинність й розчищаючи замулені ділянки. За відсутності відкритої води тварини можуть самостійно викопувати невеликі озера, які приваблюють диких птахів, плазунів і безхребетних, служать осередками біорізноманіття», - зазначив Дьяков.

Крім того, ці тварини більш пристосовані до нових умов, прогнозованих кліматологами, а також менш вразливі до захворювань.

Досвід з утримання та поводження з буйволами надав німецький лісник-еколог Мішель Якобі, який переїхав із Німеччини до України, щоб відновити поголів'я буйволів і сприяти збереженню агро-біорізноманіття Карпатських гір.

Зазначається, що створення експериментального стада буйволів стане прикладом застосування нових видів діяльності на територіях, які зараз неефективно використовуються, не підходять для сільгоспвиробництва та для випасу іншої худоби.

Наразі буйволи обживаються на новому місці.

Передбачається, що вони приваблюватимуть туристів і розглядаються як один із найцікавіших об'єктів для спостереження в екологічному парку, який створюється поблизу Орловки в заплаві водно-болотного угіддя міжнародного значення «Озеро Картал».

Місцеве населення також буде залучено до обслуговування парку, зокрема, для прийому туристів, охорони, випасання буйволів, одержання молока, й лімітованого виробництва молочної продукції.

У парку буде створено 5 робочих місць (гіди, пастух, охорона, виробництво сиру). Крім того, місцевих жителів залучать до використання енергетичного потенціалу парку та заготівлі біомаси (верби та очерету).

Як пояснили в ЦРД, раніше буйволів було багато в південній Європі, проте в ХХ столітті їх кількість значно скоротилася. До цього буйволи в Україні жили лише в заповіднику "Асканія Нова" та на фермах Закарпаття.

Довідка УНІАН. Експериментальне стадо буйволів створюється в рамках проекту «Комплексне використання ресурсів заплав», який реалізується в рамках проекту Climate Firum East II. Останній покликаний об'єднати громадські організації, підвищити їх ефективну участь у діалозі з владою з питань адаптації до зміни клімату.

Проект реалізується в п'яти країнах: Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдові та Україні. Всесвітній фонд природи WWF забезпечує експертну підтримку та координує реалізацію проекту в Молдові, Україні та Білорусі. Український координатор проекту - Національний екологічний центр України. Фінансування - Євросоюзу, ADA і Австрійського Червоного Хреста.