REUTERS

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

"Чому відбуваються масові рубки в заповідних зонах Карпат? Насамперед тому, що є документ, затверджений Кабінетом міністрів більше 20 років тому - в 1995 році. Він дозволяє рубати ліс де завгодно, як завгодно і скільки завгодно", - сказав він.

Читайте такожНачальник Держекоінспекції Івано-Франківщини звільнений через знищення лісів Карпат

Відео дня

За його словами, якщо в 1991 році 80% рубок були комерційними, а 20% - санітарними, то тепер навпаки: 80% - санітарні рубки, а 20% - комерційні рубки лісів головного користування.

"Таке відчуття, що у нас весь ліс висох, зіпсувався і його знищують шкідливі комахи. Звичайно, це нісенітниця", - зазначив Борейко.

Еколог повідомив, що комерційні рубки не можна вести в заповідниках, національних парках. При цьому санітарні рубки у цих зонах можна робити, що і проводиться в парку "Гуцульщина".

"У 2014 році санітарні рубки проведені на площі 426 гектарів. У 2015 році ці рубки проводилися на площі 376 гектарів. Ми бачимо, що рубки значні", - повідомив Борейко.

За словами присутнього на прес-конференції виконуючого обов'язки директора Національного парку "Гуцульщина" Василя Пророчука, 7,6 тис. га перебувають у постійному користуванні парку, а 24,7 тис. га включені до його складу без вилучення у лісокористувачів.

"Це дуже погано, оскільки парк створений для відтворення природи, а не для того, щоб у ньому рубали ліс", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 11 травня підтримав пропозицію Міністерства екології та природних ресурсів тимчасово припинити рубки в лісах до перегляду регуляторних актів.

Дерегуляционный офіс запропонував Мінекології проводити всі санітарні рубки виключно під контролем екологічної інспекції, заборонити суцільні санітарні рубки в горах, заповідниках і національних парках, а також зобов'язати лісгоспи продавати деревину, отриману в результаті санітарних вирубок, на аукціоні, а не за прямими договорами.

Екологи в травні заявляли про браконьєрство у парку "Гуцульщина". Борейко зазначив, що на території парку розташовані кілька мисливських вишок, поряд з якими знаходиться місце підгодовування диких кабанів, оленів та косуль. Крім того, свинець, який використовують мисливці, шкодить екосистемі парку при попаданні у воду або землю.

Національний природний парк "Гуцульщина" створений у 2002 році наказом президента України. Парк знаходиться в Косівському районі Івано-Франківської області й охоплює площу 32,2 тис. га, з яких 7,6 тис. га перебувають у постійному користуванні парку, а 24,7 тис. га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. На території парку виділені зони: заповідник, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації та господарська частина.