Украина имеет большой потенциал для выращивания форели на своей территории / Фото Tim Kennington via Flickr.com

Про це повідомила прес-служба Держрибагентства з посиланням на голову робочої групи з розробки цієї програми, віце-президента Українського аквакультурного союзу Олега Божика.

«В Україні з'явиться програма розвитку форелеводства, її мета - в 5-річний термін збільшити виробництво української форелі до 10 тис. тонн. За даними Українського аквакультурного союзу, сьогодні в Україні проводиться до 1,5 тонн форелі в рік», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожРибний патруль Києва та області склав присягу і приступив до роботи

Відео дня

За інформацією прес-служби, в 2015 році в Україну було імпортовано 3,6 тис. тонн форелі з Норвегії, Данії, Чилі, але Україна має великий потенціал для вирощування форелі на своїй території.

«Природні умови України, а саме наявність джерел з температурою води близько 10°З, яких багато на території Західної України, Черкаської, Чернігівської, Харківської областей, дозволяють збільшити виробництво форелі в рази», - цитує Божика прес-служба.

За його словами, рибопродуктивність форелі на одиницю площі водної гладі значно перевищує цей показник для багатьох інших видів риб.

«Наприклад, з 1 га водної гладі ми отримаємо лише 1,5 тонни коропа та 500 тонн форелі» - зазначив Божик.

У прес-службі також повідомили, що розробка програми розвитку форелеводства розпочнеться в липні. Вона передбачатиме розвиток селекційно-племінної роботи в форелеводстве (щоб фермерам не доводилося завозити мальок з-за кордону), врегулювання правил розташування форелеводческих ферм на безпечній відстані від полів і шкідливих виробництв, а також підвищення кваліфікації фермерів-форелеводов.

Як повідомляв УНІАН, уряд подав до Верховної Ради документи на ратифікацію угоди з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про виділення 400 млн євро на підтримку малого та середнього виробника зернових і олійних, а також на проекти по аквакультурі.