Голова Держекоінспекції: Місцева влада повинна встановлювати межі водоохоронних смуг / Фото УНІАН

Про це заявив на прес-конференції голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка.

«Проблема, з якою ми зіткнулися сьогодні, – це в першу чергу вина місцевих органів влади, тому що вони на своїх територіях, незалежно від того, сільські чи міські ради, роблять те, що їм подобається. Чому не встановлюються межі природоохоронних смуг? Тому що там, де немає правил, нікого не можна покарати», – сказав Заїка.

Читайте такожМінекології пропонує заснувати посаду "екологічного шерифа"

Відео дня

Він підкреслив, що, відповідно до законодавства, місцева влада повинна встановлювати межі водоохоронних смуг, на яких не можна розміщувати виробництво і які не можна обробляти. Ігнорування цих правил призвело до того, що до річок потрапляють забруднюючі речовини.

За словами Заїки, особливо гостро ця проблема стоїть у Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Сумській, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня 2016 року у Баранівському районі Житомирської області після нетривалої стабілізації екологічної ситуації знову були забруднені річки Случ та Хомора. Вода в них потемніла й набула неприємного різкого запаху.

Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області оголосило надзвичайну ситуацію природного характеру об'єктового рівня, пов'язану з масовою загибеллю водних біоресурсів: риби, молюсків, водної рослинності та інших водних організмів. Відповідні служби проводили знезараження та заходи з недопущення поширення забруднення на інші території.

Читайте такожМор риби в Острі: у Чернігівській ОДА заявили про покращення екологічного стану річки

За версією Житомирської ОДА, ситуація із забрудненням річок склалася внаслідок несанкціонованого скидання відходів виробництва Понінківським картонно-паперовим комбінатом (м. Понінка, Хмельницька обл.) у річку Хомора, яка є притокою річки Случ, а також внаслідок неналежної роботи очисних споруд у місті Полонне.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак запропонував встановити для Понінківського картонно-паперового комбінату лічильники викидів, що потрапляють у басейн річки Случ, та оприлюднити дані про обсяги таких викидів на сайті Мінекології.

Крім того, Семерак визнав неефективною нинішню систему контролю за дотриманням природоохоронного законодавства й повідомив, що для зміни ситуації розпочато реформування Державної екологічної інспекції.