REUTERS

Як повідомляє прес-служба ООН, автори доповіді закликали держави зупинити надмірний вилов риби в природних водоймах та нарощувати продуктивність у секторі її штучного розведення.

Згідно з доповіддю "Стан світового рибальства і аквакультури", світове споживання риби на душу населення вперше в історії перевищило 20 кілограмів на рік. Ще в 1960-х - 1970-х роках одна людина в середньому щороку споживала 10 кг риби.

Експерти впевнені, що задовольнити таке стрімке зростання попиту на рибу і компенсувати нестачу ресурсів допоміг успішний розвиток сектора аквакультури.

Відео дня

Тим не менш, загальний стан морських ресурсів погіршується. Зараз в озерах, річках і океанах виловлюється в три рази більше риби, ніж у 1974 році. Такий надмірний вилов риби підриває здатність її відтворення до мінімально необхідного рівня і також порушує біологічний баланс підводного світу.

Читайте такожВ річці Сула на Сумщині зафіксовано масовий мор риби та раків

Автори доповіді повідомляють, що в Середземному і Чорному морях показник надмірного вилову становить 59 відсотків усіх рибних запасів. Це, в першу чергу, відноситься до великої риби, такої як хек, кефаль, морський язик і морський лящ.

В останні п'ять десятиліть постачання риби на світові ринки випереджають зростання населення.

Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва заявив, що задовольнити таку пристрасть до риби і компенсувати нестачу ресурсів допоможе успішний розвиток сектора аквакультури. З 1950 року її виробництво зросло практично з нуля до рекордного рівня - 73,8 млн. тонн в 2014 році. Третину цього виробництва становлять молюски, ракоподібні та інші морські мешканці, що не належать до риб.

Як повідомляв УНІАН, на Чернігівщині в притоці Десни зафіксована загибель риби.