Фото УНІАН

Про це повідомила Перший заступник Голови відомства Христина Юшкевич.

"Основні зміни до Санітарних правил стосуватимуться обмеження санітарних рубок виключно випадками очевидної природної стихії, наприклад, вітровалів, буреломів, масового всихання. Вони застосовуватимуться лише як вимушена і безальтернативна дія. Передбачатиметься повна заборона таких рубок у певних зонах - природно-заповідних об’єктах і територіях, а також в місцях гніздування рідкісних хижих птахів.  Для забезпечення громадського та природоохоронного контролю здійснюватиметься попереднє оприлюднення планування рубок з обґрунтуванням їх доцільності", - підкреслила Христина Юшкевич.

Вона додала, що до складу робочої групи входили представники наукових установ, громадських екологічних організацій, експерти Світового банку, профільних міністерств і відомств, журналісти.

Відео дня

Інша робоча група Держлісагентства доопрацювала проект Положення про реалізацію лісоматеріалів необроблених, що сприятиме розвитку вітчизняної деревообробної галузі.

Читайте такожУряд заборонив рубку в лісах і звільнив керівника Держлісагентства

"Уперше, за участю більшості представників вітчизняних деревообробних підприємств та асоціацій, був розроблений фаховий документ, який регламентує відкриті та прозорі правила ринку лісоматеріалів необроблених. Їх реалізація здійснюватиметься виключно через аукціони. Такі заходи покращать забезпечення зростаючих потреб деревообробних підприємств у сировині та сприятимуть залученню інвестицій у галузь", - зазначила Перший заступник Голови Держлісагентства.

Також вона повідомила, що незабаром ці документи будуть подані на розгляд до Кабінету Міністрів України.

"Держлісагентство серйозно налаштоване на те, щоб унормувати правила санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою припинення будь-яких незаконних дій під виглядом санітарних рубок. Паралельно з цим, ми хочемо допомогти вітчизняним деревообробним підприємствам через прозорі аукціони забезпечити ресурсом виробничі потужності та працювати на благо нашої держави", - наголосила Христина Юшкевич.