Фото УНИАН

Професор Аві Шавів на факультеті цивільної та екологічної інженерії в Техніоне (Хайфа) підкреслив, що для зрошення необхідно використовувати "сіру воду", повідомляє Міністерство закордонних справ Ізраїлю.

"Вода для нас неймовірно важлива. Ми повинні користуватися "сірою водою для зрошення. Ми можемо доставляти її з будинків на фабрики по очищенню "сірої води". Ми використовуємо 80-85% місцевої "сірої води для зрошення в сільському господарстві. Це найвищий відсоток у світі", - зазначив він.

Читайте такожУ Бангладеш 20 мільйонів людей п'ють отруєну миш'яком воду - Human Rights Watch

Прес-секретар компанії «Ігудан», що управляє водоочисними спорудами найбільшої міської агломерації країни - "Великого Тель-Авіва", Меїр Бен Нун зазначив, що повторно використовується 99,8% води.

"Ми збираємо воду, яку використовували 2.5 мільйони людей в окрузі Дан, в центрі Ізраїлю. Ми доставляємо її в Шафдан, де знаходиться один з найбільших у світі заводів з очищення води. І ми повторно використовуємо 99.8% води, повертаючи її в стан питної, придатної для миття або для зрошення. Використану воду ми збираємо з допомогою великих труб. Звідти ми прибираємо осад, використовуємо її вдруге. А потім ми поміщаємо в воду мікроорганізми. Вони харчуються органікою, що знаходиться у воді, і очищають воду", - розповів він.

Як зазначив асистент-інструктор інженера з виробництва ізраїльської водної компанії «Мекорот» Галь Шохам, в даний момент інженери добилися гарної якості стічних вод.

"Тут, в очисному басейні ми збираємо стічні води і проводимо їх через грунт. Це унікальна технологія, розроблена в Ізраїлі. В кінці року ми використовуємо цю воду для всіх видів сільськогосподарських рослин на півдні країни", - сказав Шохам.

В Ізраїлі впевнені, що досвід їхньої країни і різні способи ефективного використання води, економії води і добування води з різних джерел можуть бути корисні в різних куточках світу.