Наслідки видобутку бурштину / УНІАН

Як повідомила кореспондентові УНІАН керівник сектору зв’язків із громадськістю УМВС України в Рівненській області Інна Березовська, 26 жовтня близько 10.00, працівник лісгоспу повідомив міліцію, що натовп людей в кількості майже двохсот осіб у Немовицькому лісництві, що неподалік села Катеринівка Сарненського району, лопатами незаконно видобувають бурштин-сирець.

Читайте такожНа Волині правоохоронці затримали близько 70 копачів бурштину

Правоохоронці, які прибули на місце, припинили незаконний видобуток каменю. Мешканці найближчих населених пунктів розійшлися. За цим фактом правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони надр).

Відео дня

Надвечір поблизу села Катеринівка зібралося понад 2,5 тис. жителів навколишніх сіл, які прибули на майже півтисячі автомобілів.

З обласного центру на місце події виїхали майже півсотні спецпризначенців, понад сотня працівників Сарненського та прилеглих райвідділів міліції і наряди ДАІ. Допомагали правоохоронцям також майже 30 працівників лісової охорони та члени місцевого громадського формування.

В одного із старателів правоохоронці виявили телескопічну металеву трубку та ніж, схожий на мисливський. За цим фактом відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України. Металеву трубку та ніж міліціонери вилучили і направили до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

У Сарненському РВ УМВС правоохоронці також відкрили кримінальне провадження за опір

працівникам правоохоронного органу, яким погрожували майже 250 старателів, озброєних сокирами та лопатами. Правоохоронці зброю не застосовували.

Водночас, близько 18.00 із Сарненської районної лікарні повідомили, що до них доставлено з вогнепальним пораненням лівого надпліччя з пошкодженням лівого плечового сплетіння 43-річного жителя села Катеринівка. Куля пройшла наскрізь, не зачепивши життєво важливих органів. Йому надається допомога лікарями.

«Ситуація у Сарненському районі наразі контрольована, тут перебувають спецпризначенці та працівники з навколишніх райвідділів міліції. Уже затримано та доставлено до Сарненського райвідділу чотири особи, які займалися незаконним видобутком бурштину, та вилучені знаряддя, за допомогою якого добували каміння. За всіма фактами відкриті кримінальні провадженні й ведуться досудові розслідування», - повідомив заступник начальника УМВС України в Рівненській області Віталій Заславський.