Эксперты берут пробы воды / greenpeace.org

У травні-червні 2015 року експерти Greenpeace вирушили в глобальну наукову експедицію, щоб знайти докази того, що туристичний одяг може бути небезпечним для природи та людини.

Про це повідомляється на сайті організації.

Читайте такожНова екологічна проблема: космонавти вказали на небезпеку енергозберігаючих ламп (фото)

"Експерти відібрали зразки снігу і води, пройшовши важкодоступними місцями російського Алтаю, чилійських Анд, швейцарських Альп, снігових гір Хаба в Китаї і іншим прекрасним куточках нашої планети.Ми відібрали зразки снігу і води з гірських озер, а потім відправили їх в лабораторію, щоб дізнатися, чи є там поліфенилсульфід (ПФС). І, на жаль, ці небезпечні і вкрай стійкі хімічні сполуки були виявлені у всіх пробах", - йдеться в повідомленні.

Greenpeace анонсує випуск доповіді «Сліди на снігу — небезпечні ПФС у віддалених куточках планети» про результати глобального розслідування Greenpeace, за допомогою якого екоактивисты хочуть привернути увагу до маловідомої і невирішеної проблеми.

ПФС застосовують у багатьох промислових процесах, містяться вони в багатьох споживчих товарах. Особливо активно ПФС використовуються виробниками одягу та спорядження для активного відпочинку на природі, оскільки дозволяють зробити тканини водонепроникними і брудовідштовхуючим. Як правило, це спеціальні мембрани, які роблять одяг «легким та непромокаючиа».

Читайте такожВчені заявляють про зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

Опинившись в навколишньому середовищі, ПФС руйнуються вкрай повільно, тому протягом багатьох років накопичуються в живих організмах, що поширюються по всій планеті, по повітрю і воді. Ці фторовані з'єднання небезпечні як для природи, так і для людини. Потрапляючи в організм з водою, їжею та повітрям, що вдихається, вони можуть викликати безпліддя і сприяти розвитку онкологічних захворювань, руйнувати імунну систему дитини.

Всі експерти Greenpeace в експедиціях були одягнені в одяг PFC-free, і він не підвів навіть на висоті 5 000 м в Китаї або при проході через гірські струмки, болота на Алтаї. Деякі бренди вже випускають цілі колекції одягу, не містить небезпечних ПФС.

Відео GreenpeaceRussia