лес / ZN.UA

Робиться це цілком легально, адже не всі ліси формально перебувають на балансі заповідників, передає DW.

Зазначається, що саме під егідою Держлісгоспів й за підтримки місцевої влади нещадно винищуються унікальні праліси, аналогів яким немає по всій Європі. При цьому зрубана деревина законно йде на експорт.

Інна Кваковська, начальник наукового відділу Ужанського національного природного парку, пояснює, що праліси зараз вирубують законно, й тому зупинити це варварство вони не можуть. Попри те, з 2007 року парк входить до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат". Ужанський парк, що на північному заході Закарпатської області, є частиною трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату "Східні Карпати".

Відео дня

Читайте такожУ природно-заповідному фонді України щорічно вирубують майже 1 мільйон кубів деревини

Проблема полягає у тому, що на території нацпарку є ділянки, які не належать до заповідної зони і де господарюють місцеві Держлісгоспи. Наразі йдеться про 1300 гектарів пралісів, які вже з 2009 року марно намагаються вилучити і взяти під опіку. За цей час вирубали вже близько сорока гектарів цінного лісу. 

Наголошується, що усі спроби домовитися з лісниками чи місцевими чиновниками – марні. Вони стверджують про економічну доцільність таких рубок: райони депресивні, немає прибутків. А деревина йде на експорт, що поповнює сільські та районні бюджети. Проте місцеві мешканці стверджують, що не відчувають від цього жодного покращення.