Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам сьогодні на нараді в Коростенському районі з питань лісових пожеж повідомив голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.

За його даними, "станом на сьогоднішній день триває ліквідація торф’яних пожеж у ряді районів області та понад 3 гектарів лісу у Коростенському районі". "Наразі для ліквідації загорання покладів торфу залучено особовий склад рятувальників, пожежно-рятувальна техніка",- додав Машковський.

Читайте такожЗабруднення повітря у столиці через тління торф’яників на Київщині не зафіксовано - СЕС

Відео дня

Як прозвучало на нараді, вчора і сьогодні на Коростенщині весь день стояв дим через пожежу в лісах. Місцеві жителі не виключають, що пожежа сталася через умисний підпал. Такі пожежі виникають в Коростенському районі вже не вперше і люди пов'язують їх з незаконною вирубкою лісу.

"Місцеві жителі неодноразово бачили, як вивозять незаконно зрубані дерева, а потім на тому ж місці починається пожежа. Люди вважають, що таким чином крадії замітають сліди",- зазначали учасники наради.

Працівники лісгоспу, якому належить територія, де сталася пожежа, факт нещодавньої крадіжки лісу не заперечують. Наразі ці факти перевіряють правоохоронці. "Зафіксовано 10 випадків крадіжок лісу, затримано зловмисників, міліція проводила слідчі дії",- зазначали на нараді фахівці "Коростенського лісгоспу АПК" обласного комунального агролісового господарського підприємства "Житомироблагроліс". Збитки від пожежі наразі встановлюються. Присутні на нараді фахівці екологічної інспекції ініціювали перевірку причин загоряння лісу.

Як повідомляв УНІАН, через спеку на Житомирщині було оголошено 5 клас пожежної небезпеки. Існує 5 класів пожежної небезпеки: 1 клас – небезпеки немає; 2 клас – мала пожежна небезпека; 3 клас – середня пожежна небезпека; 4 клас – висока пожежна небезпека; 5 клас – надзвичайна пожежна небезпека.

Довідка УНІАН. За навмисний підпал українським законодавством передбачаються штраф у розмірі від 850 до 1190 грн для посадових осіб та від 170 до 340 грн для громадян.