Биомасса / Фото УНИАН

Якщо люди не сповільнять знищення рослинного життя, людська цивілізація може опинитися під загрозою вимирання.

Про це розповів доцент університету Джорджії Джон Шрамскі (John Schramski) у своїй науковій статті, яка була опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, пишуть Вести.Наука.

"Ви можете думати про Землю як про акумулятор, який розряджається дуже повільно, протягом мільярдів років, – говорить дослідник. – Сонячна енергія зберігається в рослинах і викопних видах палива, проте люди виснажують її значно швидше, ніж вона може бути заповнена".

Відео дня

За його словами, Земля колись була пустельним пейзажем, позбавленим життя, а потім мільярди років тому найпростіші організми еволюціонували і розвинули здатність трансформувати сонячне світло в енергію. У кінцевому підсумку це призвело до величезного вибуху біорізноманіття тварин і рослин, в результаті чого Земля наповнилася пишними лісами і надзвичайно різноманітними екосистемами.

Читайте такожБілі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року - екологи

Вчені підрахували, що Земля містила приблизно тисячу мільярдів тонн вуглецю у живій біомасі 2 тисячі років тому. З того часу люди скоротили цей показник майже вдвічі. Вважається, що більше 10% цієї біомаси було зруйновано протягом минулого століття.

"Якщо ми не змінимо цю згубну тенденцію, в кінцевому рахунку опинимося в точці, коли акумулятор розряджений до того рівня, при якому Земля більше не зможе підтримувати нас", – сказав Шрамскі.

Чим більше біомаси знищується, тим менше на планеті залишається запасів енергії, яка витрачається на підтримання складних харчових мереж Землі і біогеохімічних балансів.

Якщо люди не вимруть, а кількість біомаси опуститься нижче сталого порога, людська популяція почне різко скорочуватися, а люди будуть змушені повернутися до життя мисливців-збирачів або простих садівників.

Шрамскі та його колеги сподіваються, що визнання важливості біомаси, зусилля з її збереження і зростаюча популярність поновлюваних джерел енергії уповільнить стрімкий шлях до невизначеного майбутнього, однак заходи, необхідні, щоб зупинити цей процес, повинні бути радикальними.