Про це на своїй сторінці в соцмережі пише співголова "Асоціації зелених України" Ярослав Задесенець. Він нагадує, що кілька років тому "Шелл" і "Шеврон" виграли тендер на розробку газових родовищ в Донецькій та Львівській областях, чим викликали бурю протестів активістів у сфері охорони навколишнього середовища.

Читайте такожChevron припиняє свою діяльність в Україні

"Видобуток сланцевого газу сам по собі досить дорогий захід. А крім того, може нести значні ризики для екології районів видобутку. Так, серед способів добування активно використовуються гідророзриви пластів і навіть сейсмічне моделювання. Що в свою чергу призводить до значних викидів речовин у грунтові води і родючі ґрунти", - пише Ярослав Задесенець.

Відео дня

На його думку, вода в таких районах майже завжди стає непридатною до вживання, а фонтани газу пробиваються на поверхню, вбиваючи все живе навколо. У той же час, Україна у спробах послабити російську газову удавку, відчайдушно потребує альтернативних джерел енергоресурсів. І сланцевий газ розглядався як реальна можливість допомогти в цьому питанні.

"Щорічно тільки на Олеському родовищі планувалася добувати 5-10 млрд кубометрів газу. А розмір інвестицій повинен був скласти близько 350 млн доларів", - зазначає еколог.

Не варто забувати і те, що компанії, такі як "Шеврон", є своєрідним форпостом американської зовнішньої політики.

"Відхід одного з транснаціональних гігантів з України можна розцінювати вельми симптоматично: нам і далі будуть співчувати, надавати кредити, але серйозний бізнес, як і раніше, не буде поспішати з інвестиціями", -вважає Ярослав Задесенець.