Фото УНИАН

Біолог з казахстанського міста Кустанай Валентина Ободовська методом відбору отримала селекційну тополю, що не утворює пуху. Про свою роботу вона розповіла у вівторок на прес-конференції, присвяченій підготовці до проведення в казахстанській столиці Міжнародної спеціалізованої виставки ЕКСПО в 2017 році під гаслом "Енергія майбутнього", передає ТАСС.

"На даний момент через пух тополю відмовляються садити або піддають ці дерева вирубці, що робити не можна, оскільки тополя - найбільш стійке до забруднень атмосфери дерево. Тополя витримує великі концентрації вихлопних газів автомобілів, виробничих викидів. Моя тополя нічим не відрізняється від звичайної, однак користь від неї ще більша - вона не виділяє пуху", - розповіла вона.

Читайте такожЕкологи виступили проти знищення тополь у Києві

Відео дня

Біолог переконана, що кращого дерева для міста, ніж тополя, не існує. "Тополя виділяє в 2-3 рази більше кисню, ніж дуб, береза, сосна або клен. Одне дерево виділяє стільки кисню, скільки 7 ялин, 4 сосни і 3 липи. 10 дорослих екземплярів тополі за літо вловлює близько 340 кг пилу. Листя тополі активно поглинають вуглекислий газ, нейтралізують хімічні сполуки", - поінформувала вона.

На сьогоднішній день в Казахстані висаджено вже близько 5 тисяч експериментальних тополь, що носять ім'я "Валентина". Ціла алея є, зокрема, в Астані, на території Назарбаєвської інтелектуальної школи.

"Якщо проект буде підтриманий, то такі тополі з'являться в кожному місті", - запевнила вчена.