REUTERS

Індійські політики з ультраправої партії «Шив Сена» вимагають від комунальних служб Мумбаї, штат Махараштра, проводити озеленення міста священними деревами. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на The Times of India.

Мова йде в першу чергу про фікус священний і баньян, які в індуїзмі мають сакральний статус. У перелік, представлений націоналістами, входять також лаймове дерево, ашока, тамаринд та інші. Як пояснив представник «Шив Сена» Ханумант Радже, якого партія висунула до складу комісії з озеленення, індійська культура ставить у главу кута природу та екологічну чистоту, і тому індійці відповідально ставляться до дерев. «Багато рослин, що згадуються в наших давніх переказах, можна використовувати для лікарських цілей; крім того, вони добре очищують повітря, — пояснив Радже. — Всі ці дерева необхідно посадити і забезпечити відповідними табличками, щоб молодь дізналася про їхні властивості».

Читайте такожЕкологи виступили проти знищення тополь у Києві

Відео дня

Індійські комунальники вже заявили, що обговорять цю пропозицію, але попередили, що не будуть керуватися політичними мотивами: вони вважають за краще садити дерева, які споживають менше води і не вимагають особливого догляду.

«Шив Сена» — ультраправа націоналістична партія, заснована у 1966 році. Найбільшою підтримкою користується в штаті Махараштра і його столиці — Мумбаї. На виборах у Законодавчу асамблею Махараштри в листопаді 2014 року партія посіла друге місце, за неї проголосували понад 10 мільйонів осіб. Ідеологією партії є індуський націоналізм. «Шив Сена» також виступає за збереження і відродження давньої культури маратхів — народності, яка становить більшість населення Махараштри.