REUTERS

Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Science, а коротко з ними можна ознайомитися на сайті університету, передає Lenta.ru.

Робота вчених дозволяє встановити кореляцію між збільшенням числа і зростанням інтенсивності землетрусів і фрекінгом, за допомогою якого видобувається сланцевий газ в центральній і східній частинах США. Всього в ході дослідження вчені проаналізували дані про більш ніж 650 землетрусах, що сталися в період з 1970-х до 2014 року, і встановили збільшення їх числа.

Згідно з дослідженням, час виникнення землетрусів на територіях, близьких до районів видобутку нафти і газу, часто збігався з періодом початку інтенсивного використання фрекінгу. Вивчені геологами райони включають території, де відбулися події 2011 і 2012 року, коли в штатах Оклахома, Колорадо, Техас і Арканзас сталися поштовхи магнітудою від 4,7 до 5,6.

Відео дня

Читайте такожВеликобританія скасувала заборону на видобуток сланцевого газу

Дослідники відзначили, що сучасні технології інтенсивного фрекінгу призводять саме до великих землетрусів, а не слабких поштовхів.

Фрекінг, або гідравлічний розрив пласта, являє собою спосіб вилучення нафти або газу з сланцевих порід шляхом введення в підземні свердловини суміші під високим тиском, що полегшує видобуток газу або нафти.