Зоозащитники и экологи просят власть начать проверки в сфере защиты окружающей среды / Фото УНИАН

Екологи Київського еколого-культурного центру і представники Асоціації зоозахисних організацій України закликали уряд не продовжувати діючий до 1 липня мораторій на перевірки бізнесу контролюючими органами на предмет порушень екологічної і зоозахисної сфери, запроваджений Верховною Радою з січня 2015 року, повідомила на прес-конференції в УНІАН президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпинська.

«Усі наші спроби припинити беззаконня в зоозахисній й екологічній сфері впираються в заборону на проведення перевірок. А якщо перевірки не проводяться, порушення не припиняються. Асоціація зоозахисних організацій України категорично проти продовження заборони на перевірки в екологічній та зоозахисній сферах», - сказала вона.

Читайте такожВ Україні суттєво підняли штрафи за браконьєрство (документ)

Відео дня

Присутній на прес-конференції директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що занепокоєння активістів викликане можливістю продовження Верховною Радою мораторію на перевірки підприємств, установ й організацій з 1 липня поточного року.

Борейко розповів, що через заборону на проведення перевірок Державною екологічною інспекцією, Державною санітарно-епідеміологічною службою, Державною службою надзвичайних ситуацій й іншими зростає кількість порушень у сфері екології. Серед наслідків таких порушень він назвав пожежу під Чорнобилем, яка сталася в кінці квітня, а також отруєння людей водопровідною водою в районі Бортницького мікрорайону, що сталося в січні цього року.

«Скасування перевірок - це справжнісіньке злочин», - додав еколог.

На прес-конференції також була присутня представник Асоціації зоозахисних організацій України Марія Трунова, яка наголосила, що численні факти неналежного поводження з тваринами, про які заявляють активісти, так само залишаються без уваги компетентних державних органів.

При цьому Борейко зазначив, що всі звернення, спрямовані екологами і зоозахисниками раніше до Кабінету міністрів, залишалися без відповіді.

«Кабмін навіть не відповідає на листи. Він пересилає їх. Ми скаржимося, що порушуються екологічні права, він пересилає це в Екоінспекцію (Державну екологічну інспекцію - УНІАН), яка не має права (проводити перевірки – УНІАН)», - сказав він.

За словами Борейка, у зв'язку з бездіяльністю уряду природоохоронці й зоозахисники 8 червня звернулися до Ради Європи зі скаргою на факти порушення екологічних прав людини і прав тварин.

«Ми позавчора підписали цю скаргу і направили», - сказав він.

Він висловив сподівання, що залучення міжнародної інституції допоможе розв‘язати проблему.

Як повідомляв УНІАН, 28 грудня 2014 року було ухвалено Закон України №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Закон ввів заборону на перевірки підприємств, установ й організацій всіма контролюючими органами, крім Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції, з січня по липень 2015 року.

Читайте такожЕколог розповів про наслідки пожежі на нафтосховищі у Василькові

Головний санітарний лікар Києва Олег Рубан 13 січня заявляв, що у водогін мікрорайону Бортничі потрапили каналізаційні стоки, через що показники води на мікробну кількість і бактерії кишкової палички були вищі за норму в 7-9 разів. За даними СЕС, загалом на 26 січня, починаючи з 1 січня, за медичною допомогою через вживання забрудненої води звернулися 154 жителі Бортничів, з яких 121 дитина і 33 дорослих.

28 квітня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» в зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення в районі сіл Буряківка, Рудня-Іллінецька, Глінка, Луб'янка Іванківського району на площі близько 320 га виникла пожежа. 29 квітня о 10.30 пожежу було локалізовано.