REUTERS

Ідея проведення Всесвітнього дня океанів була вперше запропонована в 1992 році під час зустрічі на найвищому рівні "Планета Земля" у Ріо-де-Жанейро, як спосіб підкреслити загальну причетність і нерозривний зв'язок з океаном всього людства, а також використовувати цей день для підвищення обізнаності про вирішальну роль океану в нашому житті і важливою діяльності людства на його захист, пише РИА Новости.

Починаючи з 1993 року цей день відзначався неофіційно у багатьох країнах світу. У 1998 році – в Міжнародний рік океану – Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО.

5 грудня 2008 року в резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано в якості Всесвітнього дня океанів.

Відео дня

Читайте такожГолландський студент розробив установку, яка очистить Тихий океан від 40% сміттєвої плями за 10 років (фоторепортаж)

Резолюція закликала держави, що користуються протоками, в яких здійснюється міжнародне судноплавство, і держави, що межують з такими протоками, і надалі співпрацювати за взаємною згодою в питаннях, що стосуються безпеки судноплавства, у тому числі засобів забезпечення безпечної навігації, а також запобігання, скорочення і збереження під контролем забруднення із суден.

Всесвітній день океанів – день, який дає привід згадати про те, що Світовий океан є колискою життя на планеті Земля, 70% якої вкрито водою, ресурси океану – запорука розвитку та подальшого існування людської цивілізації, його простору – арена світової торгівлі. Роль Світового океану у регулюванні клімату є системоутворюючою, його води – один із основних поглиначів вуглекислого газу.

Як підрахували експерти Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), вартість ресурсів Світового океану оцінюється щонайменше в 24,2 трильйона доларів, при цьому щорічно океан "поставляє" людству ресурси на 2,5 трильйона доларів.

Океани – невід'ємна частина процесу сталого розвитку і важливий об'єкт наукових досліджень. Через руйнівний вплив діяльності людини різноманіття біологічних видів, що мешкають в океанах, знаходиться під загрозою, яка неухильно зростає.

Надмірна експлуатація живих ресурсів моря, зміна клімату і забруднення океанів небезпечними для них речовинами та відходами виробничої діяльності – все це представляє серйозну загрозу для морського середовища. В рівній мірі це відноситься і до злочинної діяльності, включаючи піратство, яка має серйозні наслідки для безпеки судноплавства та мореплавців.

Читайте такожБіля берегів Каліфорнії в океан потрапило близько 80 тисяч літрів нафти (фоторепортаж)

Згідно з доповіддю ООН і ЮНЕП, до 2050 року кислотність Світового океану зросте на 150% – це в 100 разів швидше будь-яких змін рівня кислотності, які переживало морське середовище за останні 20 мільйонів років, що залишає морським організмам дуже мало часу для адаптації. Дослідження показує, що до 2100 року будуть зруйновані через зростання кислотності води близько 70% коралів, які є ключовими екосистемами для більшої частини видів промислових риб. Серйозна шкода екосистемам океану може бути попереджена лише швидким зниженням світових викидів вуглекислого газу.

На думку експертів, потужний негативний вплив на океан має також нераціональне рибальство. Великою проблемою залишається глобальний перелов промислових ресурсів, оскільки швидкість відновлення біоресурсів є набагато меншою за можливості рибальства. Це призводить до деградації прибережних екосистем.

До теперішнього моменту 90% світових рибних ресурсів або експлуатуються на межі їх можливостей відновлення (61%), або вже переловлені (29%).

На 2015-2016 роки для святкування Всесвітнього дня океанів обрано девіз "Здорові океани, здорова планета" (Healthy oceans, healthy planet).