Ученые провели эксперимент, в котором использовали рощу эвкалипта / TTaylor/Wikimedia Commons

Вчені нещодавно знайшли користь навіть у відчутті власної незначущості. Як виявилося, придушення почуття власної значущості, викликане благоговінням перед масштабними природними пам'ятками, може зробити людину більш уважною та щедрою.

Про це повідомляється в науковій статті у виданні Journal of Personality and Social Psychology, передають Вести.Наука.

"Щось фізично величезне, яке виходить за рамки нашого погляду на світ, лякає людину – і їй доводиться шукати способи пристосуватися до цього, – коментує автор дослідження Пол Піф (Paul Piff) з Каліфорнійського університету в Ірвіні. – Основний сенс в тому, що те, що ви відчуваєте, не вписується у ваші очікування, так що вам доводиться пристосовуватися".

Відео дня

Читайте такожУ Лапландії розпочався полярний день

Піф та його колеги намагалися змусити групу з 90 добровольців випробувати почуття благоговіння: їх попросили протягом 60 секунд дивитися на гай 60-метрових райдужних евкаліптів — найвищих листяних дерев, що виростають в Північній Америці. Інша група учасників експерименту дивилася на трохи менші за розміром, але також вражаючі дерева.

Потім команда Піфу зобразила інцидент, розбивши коробку з ручками. Люди, які споглядали дерева, краще допомагали збирати розкидані предмети і підняли більше ручок.

Подальші дослідження з наглядом значних дерев показали, що такий страх може також змусити людей приймати більш етичні рішення. Крім того,він знижує почуття власності і заохочує до прояву просоціальных цінностей, завдяки яким вони приділяють більше уваги потребам інших, ніж своїм власним.

Подібний ефект також був помічений після того, як люди дивилися відеозаписи з бурями та виверженнями вулканів. Це навело вчених на думку, що навіть деструктивний характер природних явищ може змусити людей стати кращими.