REUTERS

На півдні Каліфорнії оголошено надзвичайний стан через дві нафтові плями, що утворилися біля узбережжя і розтягнулися вже на 15 км.

Про це повідомляє Русская служба BBC.

Причина забруднення - прорив нафтопроводу у міста Санта-Барбара.

Відео дня

За словами місцевої влади, у момент розриву, що стався ще у вівторок, нафтопровід працював на повну потужність, і загальний обсяг розлитої нафти може досягати близько 400 тисяч літрів.

Незважаючи на те, що зараз нафтопровід відключено, невідомо, скільки часу буде потрібно на усунення наслідків аварії.

Спочатку повідомлялося лише про одну нафтову пляму протяжністю близько 6 км.

На узбережжі ведуться очисні роботи: значна кількість нафти ввібралася у пісок та каміння на пляжах, проте близько 21 тисячі галонів (80 тисяч літрів) вилилося в океан.

Губернатор Каліфорнії Джеррі Браун оголосив про введення надзвичайного стану, для того щоб штат міг "швидко мобілізувати всі можливі ресурси".

Читайте такожБіля берегів Каліфорнії в океан потрапило близько 80 тисяч літрів нафти (фоторепортаж)

Даррен Палмер, представник компанії Plains All American Pipeline LP, якій належить аварійний нафтопровід, заявив, що розірвана труба була прокладена в 1991 році і лише кілька тижнів тому пройшла чергові випробування.

Палмер також запевнив, що компанія бере на себе повну відповідальність за аварію і готова сплатити всі витрати, пов'язані з усуненням її наслідків.

Екологи висловлюють побоювання з приводу шкоди для живої природи і особливо прибережної фауни, в тому числі китів та птахів, які гніздяться на узбережжі.

Останній раз розлив нафти подібного масштабу в Каліфорнії стався у 1969 році, саме його вважають причиною зародження американського руху на захист природи.