chita.ru

Кожного дня у Забайкаллі виникає до 25 нових осередків загоряння, більшість з яких - з вини людини. Про це повідомили на позачерговому засіданні регіональної комісії з НС в Читі, передає ТАСС.

"Незважаючи на всі вжиті заходи, ситуація не покращується, - сказав губернатор Костянтин Ільковський. - Головне завдання - не допустити переходу пожеж на населені пункти".

За даними синоптиків, у вівторок в більшості районів Забайкалля встановиться найвищий, четвертий рівень горимості лісу, збережеться спекотна погода з денними температурами до 22-27 градусів. "29-30 квітня є ймовірність опадів - дощу та мокрого снігу на більшій частині краю. Інтенсивніші опади пройдуть 1-3 травня. Завдяки погоді та заходам, що вживаються, очікується поліпшення ситуації", - заявив представник Читинського гідрометцентру.

Відео дня

Читайте такожЗа вихідні площа лісових пожеж у Росії зросла до 172 тисяч гектарів

Але, за словами керівника крайового департаменту цивільної оборони і пожежної безпеки Федора Кургузкіна, "травневі свята однозначно сприятимуть загостренню ситуації". На думку фахівців, ризик пожеж у святкові дні пов'язаний не тільки з бажанням людей відпочити на природі, але і з можливим зростанням числа сільськогосподарських палів.

Обговорюючи заходи щодо захисту поселень від вогню, Ільковський заявив, що кожна відмова орендарів і ґрунтообробних підприємств, з якими укладені договори, від участі в гасінні пожеж "має розбиратися і каратися".

Кургузкін додав, що з початку пожежонебезпечного періоду через пожежі в Забайкаллі порушено 32 кримінальні справи, встановлено три винуватця.

Читайте такожКількість жертв пожеж у Хакасії досягла 34 осіб

За даними Держлісслужби краю, на 17:00 за місцевим часом (12:00 мск) в Забайкаллі діють 69 лісових пожеж на загальній площі 192 тисячі гектарів. Всього за дев'ять годин площа, пройдена вогнем, збільшилася на 20 тисяч гектарів. З вогнем борються понад 1,5 тисячі осіб, включаючи 509 парашутистів-десантників. Задіяно близько 300 одиниць техніки, включаючи авіацію Міноборони і МНС Росії.

У Забайкаллі ліси горять з 19 березня. Шквалистий вітер призвів до того, що 13 квітня лісові і степові пожежі перекинулися на житлові будинки та дачні кооперативи відразу в декількох районах. Вогонь знищив та пошкодив понад 200 житлових будинків у 18 населених пунктах краю.