ua.euronews.com

Про це пише Euronews.

1. Зниження рівня забруднення повітря

За даними Європейського бюро довкілля (ЄБД), щороку понад 400 тисяч європейців передчасно помирають саме через брудну атмосферу.

Відео дня

Понад 90% мешканців європейських міст дихають повітрям, рівень забруднення якого перевищує дози, рекомендовані ВООЗ.

Збитки через це сягають 940 млрд євро на рік, в тому числі 15 млрд євро витрачаються на оплату лікарняних і 4 млрд євро – на лікування недуг.

“Звичайно, з 1970-х років ситуація покращилася”, – каже речник ЄБД Себастьєн Пант. – Але ми геть не наблизилися до рекомендацій ВООЗ. На жаль, ми не досягнемо цієї мети навіть до 2030 року. Ми бачимо, що в містах вже усвідомлюють необхідність щось робити. Але на національному рівні уряди дуже неповороткі, і це створює проблеми”.

2. Боротьба зі змінами клімату та покращення енергобезпеки

Наприкінці року Європейське бюро довкілля планує зібрати велику конференцію, підсумком якої має стати глобально визнана угода про зниження викидів парникових газів.

“На нашу думку, Європейський Союз робить недостатньо. Він може покращити енергобезпеку, знижуючи залежність від Росії і поліпшуючи енергоефективність. Найкращий спосіб боротися зі змінами клімату – це знизити енергоспоживання”, – зазначає Себастьєн Пант.

Читайте такожФонд ЄБРР може виділити Україні до 100 мільйонів євро на енергоефективність3. Міжнародні угоди про торгівлю – більше шкоди, ніж користі?

ЄБД не в захваті від переговорів між США та ЄС про створення “найбільшої у світі зони вільної торгівлі”. Це головна мета так званого Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (ТТІП), угоду про яке можуть підписати найближчим часом.

Один з ключових моментів, де США та ЄС не можуть дійти згоди, – це генетично модифіковані харчі. Законодавство ЄС – тут одне з найсуворіших у світі. Сполучені Штати натомість, – найбільший комерційний виробник генно модифікованих культур.

Є також занепокоєння, що американські виробники зможуть продавати на європейських ринках м‘ясо, яке виробляється за іншими стандартами. Наприклад, курку в США дезінфікують хлором, що заборонено у Європі.

4. Переведення економіки на “зелені рейки”

ЄБД лобіює ідею так званої “економіки замкненого циклу”, що зробить Європу більш ефективною у питанні використання ресурсів і таким чином знизить рівень “засміченості”.

Зокрема, йдеться про дизайн товарів, які за 10-15 років перетворяться на відходи.

“Це нагальне питання для Європи. Якщо нам вдасться створити систему кращого дизайну для товарів, то ми зможемо мінімізувати рівень відходів, які потрапляють на звалища. Ми впевнені, що це станеться, питання лише – коли. Єврокомісія запропонувала певний план, однак потім вирішила його доопрацювати”, – розповів Себастьєн Пант.

За оцінками фахівців, “зелена економіка” допоможе заощадити 72 млрд євро щороку, значно знизити викиди парникових газів та створити до 400 тисяч робочих місць.

5. Захист біорозмаїття та екосистем

Як заявляють у ЄБД, неефективні методи ведення сільського господарства, надмірний вилов риби та забруднення повітря хімікатами призводять до занепаду європейської екосистеми, зокрема морської флори та фауни.

У звіті організації наголошується, що цього року лише половина водних ресурсів Європи будуть у придатному стані.

Останні зміни клімату призводять до екстремальних погодних явищ – повеней, посух та спеки. Для боротьби з примхами погоди вкрай важливим є збереження біологічного розмаїття та екосистем.