У Сухолуччі та ще трьох мисливських резиденцій треба створити Національні парки / Фото УНІАН

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив директор Київського еколого-культурного центру Володиммир Борейко.

«Коли була Революція гідності, то однією з вимог було те, щоб закрити ці «царські угіддя» і реорганізувати їх у Національні парки. Тим більше, що у 2009 році було 4 укази президента Віктора Ющенка щодо створення національних парків. …Є чотири укази. Всі вони не виконувались при злочинній владі Януковича і всі вони не виконуються при демократичній владі Порошенка… На основі указів Ющенка Кабміном було розроблено план щодо здійснення заходів, які необхідні для забезпечення реалізації указів президента щодо створення Національних парків. Цей документ було схвалено Кабміном ще у 2011 році, але нічого зроблено не було. Все це пояснюється тим, що дані угіддя як при злочинній владі, так і при демократичній, безкоштовно забезпечують відпочинок вищих чиновників України», - наголосив Борейко, зазначивши, що роками можновладці, влаштовуючи там полювання, масово знищують, зокрема, і рідкісних тварин.

Він також зауважив, що на їх утримання резиденцій держава виділяє чималі кошти. Так, за словами Борейка, якщо у 2014 році на утримання вищезазначених чотирьох резиденцій, а також Кримського заповідника, з держбюджету було виділено 32 млн грн, то на 2015 на 4 «мисливські резиденції» виділено вже 35 млн грн.

Відео дня

Читайте такожНа базі колишніх мисливських угідь Януковича в Сухолуччі хочуть створити національний парк«По суті, лише на кожне з цих угідь виділяється близько 9 мільйонів гривень. Для порівняння - на один національний парк виділяється близько мільйона. Якщо дивитись по статтям витрат, то вона називається – на збереження природно-заповідного фонду національних парків та заповідників. Це є злочином, оскільки дані господарства не є національними парками. Тобто на державному рівні відбувається нецільове використання коштів і це нікому не цікаво. У нас існують звичайні господарства для полювання, на які виділяються кошти за статтею – національні парки та заповідники. Вони по факту не є такими», - наголосив він.

Еколог також висловив переконання, що у разі, якщо цим резиденціям буде надано статус Національних парків, ніхто з можновладців не наважиться там полювати.

У свою чергу юрист «Екоправо-Київ» Галина Левіна наголосила на тому, що організація, яку вона представляє, спільно з Київським еколого-культурним центром, починаючи з 2011 року, займається тим, щоб державні резиденції були перетворені на національні природні парки, однак поки що безрезультатно. «Сьогодні можна це зробити (надати резиденціям статус національних парків - УНІАН), але немає політичної волі», - додала вона.