REUTERS

Здорові орні та родючі землі відіграють найважливішу роль у забезпеченні продовольчої безпеки в світі. Про це заявив представник Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) Моджахед Ачурі, виступаючи 20 квітня в Берліні на відкритті третього Глобального тижня ґрунтів, повідомляє Центр новостей ООН.

Для участі у форумі прибули близько 550 делегатів із 78 країн.

«Ґрунти відіграють важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки та повноцінного харчування і володіють потенціалом для пом'якшення негативних наслідків зміни клімату», - сказав Ачурі. Він підкреслив, що сьогодні спостерігається величезний тиск на ґрунтові ресурси.

Відео дня

Читайте такожВчені пояснили, як масова вирубка лісів впливає на урожайність на планеті

Здорові ґрунти є основою для виробництва продовольства, палива, волокон та продукції медичного призначення. Вони також відіграють ключову роль у вуглецевому циклі, зберіганні та фільтрації вод і підвищення стійкості до повеней і засух.

На сьогоднішній день 33% глобальних грунтових ресурсів деградовані. Деградація земель відбувається в різних формах, включаючи ерозії, ущільнення, герметизацію і засолення ґрунту, вимивання з неї органічних і поживних речовин, підкислення, забруднення та інші процеси, пов'язані з нестабільною практикою управління земельними ресурсами.

Читайте такожКліматологи прогнозують, що до 2050 року урожай кави знизиться вдвічі

Якщо не будуть запроваджуватися нові підходи, то загальна площа орних і родючих земель на душу населення в 2050 році складатиме лише чверть від рівня 1960 року.

У ФАО закликають держави зайнятися зміцненням сталого управління земельними ресурсами та спільно працювати над зниженням темпів деградації ґрунтів.

Глобальний тиждень ґрунтів цого року збігається з Міжнародним роком ґрунтів.