Дані дослідження, проведеного компанією «TNS в Україні» на замовлення Асоціації зелених України, були оприлюднені на прес-конференції в УНІАН

Про це свідчать дані дослідження, проведеного у березні 2015 р. дослідницькою компанією «TNS в Україні» на замовлення Асоціації зелених України, що були оприлюднені під час прес-конференції в УНІАН за участю голови АЗУ Олександра Щербаня, співголови АЗУ Ярослава Задесенця, голови ВГО «Зробимо Україну чистою» Володимира Гаркуші, голови Громадського комітету національної безпеки України Олексія Толкачова.

Читайте такожМінприроди планує значно розширити заповідну зону України

“Ми з'ясували, що українці готові стати європейцями по відношенню до питань екології: близько 87% українців вважають екологічні питання вкрай важливими (87,8% населення турбує екологічна ситуація в Україні, 86,9% вважають, що в Україні актуальною є проблеми екології та стану навколишнього середовища); 95,5% українців згодні з тим, що екологічні питання повинні обговорюватися і прийматися з обов'язковою участю громадянського суспільства та українці готові самі активно брати участь у їх обговоренні та вирішені”, - йдеться в результатах дослідження.

Відео дня

Результати дослідження також свідчать про те, що у цих питаннях є повний суспільний консенсус між жителями різних регіонів України — дані практично не відрізняються в залежності від місця проживання опитаних: в Києві, на заході, сході, у центрі, на півдні та півночі України.

“Практично не відрізняються відповіді і в залежності від статі, віку чи рівня освіти… Таким чином ми відзначаємо, що в Україні сформувався суспільний запит на охорону навколишнього середовища за активної участі всіх громадян країни. Зараз у нас відбуваються ті процеси, які раніше відбувалися в Європі”, - зазначається в результатах дослідження.

Учасники прес-конференції підкреслили, що в Україні сформувався запит на активну участь громадян у захисті навколишнього середовища. На думку представників АЗУ, екологічні організації повинні допомогти реалізувати цей запит і об'єднати зусилля громадян України навколо трьох простих правил: екологічні питання не менш важливі, ніж економічні чи політичні, тому неприпустимо прийняття важливих рішень без оцінки екологічних ризиків, без проведення незалежної професійної екологічної експертизи; інформація про екологічні ризики повинна бути відкритою і бути у вільному доступі; екологічні питання не можуть обговорюватися без участі організацій громадянського суспільства, неприпустимо прийняття важливих рішень без процедури громадських слухань.

*** Дослідження проводилося в усіх містах України, включаючи селища міського типу. Цільова аудиторія - чоловіки та жінки 18-55 років. Було опитано 1 тис респондентів. Вибірка репрезентативна, квотна за статтю, віком, регіоном, розмірами населеного пункту та типу населеного пункту. Метод опитування - on-line.