Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно службових осіб державних лісогосподарських підприємств, які під виглядом паливних дров реалізовували підприємцям технологічну сировину, яка в подальшому перепродавалася за завищеними цінами.

Про це повідомляє офіційний сайт Генпрокуратури.

«Генеральна прокуратура продовжує протидіяти незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів за межі України. Встановлено, що службові особи державних лісогосподарських підприємств з метою надання протиправних переваг компаніям, які протягом 2018 року закуповували у цих підприємств необроблену деревину. Під час реалізації деревини, шляхом порушення процедури її продажу, вони зазначали у документації неправдиві відомості щодо її виду», - зазначається у повідомленні.

Відео дня

Зокрема, у договорах, товарно-транспортних та видаткових накладних зазначається, що державні лісогосподарські підприємства реалізовують вказаним компаніям «дрова», «дрова паливні» тощо, при цьому вказуючи технологічні характеристики, які відповідають технологічній сировині, внаслідок чого було завдано значних збитків державі.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, мова йде про ТОВ «Себрен» та ТОВ «Алта Ветта», які протягом 2018 року закуповували за прямими договорами у державних лісогосподарських підприємствах необроблену деревину.  У документації ТОВ «Себрен» та ТОВ «Алта Ветта» щодо продажу цієї ж деревини на користь ТОВ «Свісс Кроно» зазначається «технологічна сировина», яка в подальшому використовується під час виробництва плитних матеріалів.

При цьому встановлено, що вказані компанії у спеціалізованих торгах участі не брали, власного плитного, фанерного та целюлозно-паперового виробництва не мають, а лише закуповували технологічну сировину з порушенням відповідної процедури у державних лісгоспах за заниженою вартістю з метою подальшого її перепродажу за ринковою ціною.

В ході обшуку було виявлено 7 вагонів, у яких містяться дрова, дрова паливні та технологічна сировина, які ТОВ «Свісс Кроно» закуповувало у ТОВ «Себрен». В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Себрен» закуповувало у державних лісогосподарських підприємств виключно дрова та дрова паливні. Однак, у вказаних вагонах міститься окрім дров та дров паливних ще й технологічна сировина.

Окрім того, управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління здійснюється досудове розслідування стосовно службових осіб ДФС України та Держлісагентства України. Під час досудового розслідування встановлюються обставини вивезення за межі держави, всупереч законодавству України, необроблених лісоматеріалів.

Так, наприкінці липня 2018 року слідчими прокуратури спільно з працівниками митниці та Держлісагентства здійснено огляд залізничних вагонів з лісопродукцією, яка призначалася для експорту до країн ЄС. За наслідками виявлено факти заниження об’ємів деревини та спробу експортувати необроблені лісоматеріали. Зазначені лісоматеріали вилучено та судом на них накладено арешт.