false

Висновки доповіді британської неурядової організації Earthsight про контрабанду українського лісу до країн ЄС без конкретних доказів є невиправданими і надзвичайно непрофесійними.

Про це в ході круглого столу «Міжнародні аспекти корупційних зловживань при торгівлі української деревиною» у Верховній Раді заявила посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер.

«У цьому звіті австрійські підприємства, так само як і місцеві українські, а також Держлісагенство, органи митниці звинувачуються в тотальній вирубці в Карпатах і в тому, що вони здійснюють контрабанду лісу з України. Ці звинувачення проти цілого сектора господарювання, проти австрійських компаній без наведення конкретних доказів є невиправданими і надзвичайно непрофесійними», - сказала вона.

Відео дня

Водночас посол зазначила, що Україні необхідно найближчим часом ухвалити законодавчі зміни з метою вдосконалення законодавчої бази та створення чітких і прозорих умов експорту деревини для збереження статусу надійного партнера і розвитку галузі.

Присутній на круглому столі голова Товариства лісівників України Юрій Марчук підтримав слова посла про те, що дослідження Earthsight є необ'єктивним, і також підкреслив необхідність прийняття законодавчих змін.

«Деревина, про яку ми так багато говоримо, експортується до ЄС і не тільки з 1996 року. Питання дотримання стандартів між Україною та Євросоюзом – це питання економічних договорів, і кожен повинен відповідати за своє... Я за об'єктивність. Дійсно, проблеми є, і їх потрібно вирішувати. Необхідно прийняти законопроекти, які лежать у Верховній Раді і не приймаються. Законопроект про ринок деревини вже рік лежить у комітеті і не приймається», - сказав він.

Присутня на круглому столі головний завідувач сектору міжнародних відносин, науки і зв'язку з громадськістю

Держлісагентства Любов Полякова також зазначила необ'єктивність дослідження англійської організації.

«Сьогодні було озвучено, що основною метою дослідження було довести невідповідність виконання директиви ЄС. Тобто спочатку було закладено, що в Україні є порушення. Також сьогодні на слайді було посилання на звіт, який був опублікований істотно пізніше, ніж саме дослідження Earthsight», - сказала вона.

Також Полякова зазначила, що велика кількість інформації щодо діяльності лісової галузі країни, що публікується в ЗМІ, не відповідає дійсності.

«В Україні дуже викривлене сприйняття проблем лісу і лісового господарства у суспільстві та ЗМІ. Щодня державні лісогосподарські підприємства публікують на своїх сайтах повідомлення про неправильно подану інформацію у ЗМІ... Люди бачать, що ліс вирубується, але люди не хочуть бачити, що ліс відновлюється», - підкреслила вона.