Ілюстрація / REUTERS

Росія як держава-окупант знищує виноградники Судакської долини у Криму.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб з посиланням на результати космічної зйомки.

"Дії окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя ставлять під загрозу існування виноробної галузі на Кримському півострові", - заявили у МінТОТ.

Відео дня

"За результатами спеціальної обробки даних з відкритих джерел та космічних знімків виявлено занепад виноградарства та знищення виноградників на території Судакської долини (район міста Судак)", - йдеться у повідомленні.

Міністерство наводить статистичні дані, що станом на 2012 рік площа виноградників Судакської долини становила 743,9 га. Проте після окупації Криму площа виноградників різко скоротилася на 46% і зараз становить 397,8 га.

У МінТОТ пояснили, що причинами цього є заліснення виноградників (заросли деревами та кущами) – 17,4 га; закинуті ділянки (не обробляються) – 17,6 га; викорчувані виноградники – 59,4 га, а також прорідження (зменшилась кількість кущів винограду) – 251, 7 га.

Читайте такожВодна блокада Криму: Тука розповів, де на півострові відроджується пустеля

"Одними з основних чинників погіршення ситуації є незаконні дії окупаційної влади на території Криму, зокрема незаконне відчуження земель, будівництво об’єктів інфраструктури і прокладення доріг на території виноградників, низький контроль окупаційної влади за землевпорядкуванням", - заявили у міністерстві.

У МінТОТ наголосили на загальній невтішній динаміці скорочення площ плодоносних виноградників у Криму за час окупації. Так, станом на 1 січня 2013 року їхня площа становила 20,5 тис. га, а в 2017 році – 14,1 тис. га, що на 30% менше.

Крім того, окреме занепокоєння викликає зниження врожайності з 56 до 35,4 центнерів з гектара.

"Дії РФ в цьому контексті свідчать про те, що держава-окупант не зацікавлена в розвитку АР Крим з його природним потенціалом, а її безвідповідальність призводить до незворотної шкоди навколишньому середовищу і збитків для цивільного населення, що проживає на цій території", - наголосили у міністерстві.

Раніше МінТОТ повідомляло про руйнівні наслідки будівництва окупаційною владою РФ траси Алушта - Симферополь - Джанкой в районі Алуштинської долини, в результаті чого було викорчовано 46 га виноградників.

Раніше повідомлялося, що русло однієї з найбільших річок півострова повністю висохло.