В Асоціації пояснили "цвітіння" води / фото Асоціації рибалок України

Екологи б'ють на сполох: вода у Дніпрі в Києві неприродного зеленого кольору, від неї йде вкрай неприємний запах.

Це пов'язано з процесом аномального розростання водної рослинності і, зокрема, синьо-зелених водоростей, які виділяють альготоксини, отруюючи водойми. Про це повідомили у прес-службі Асоціації рибалок України.

Зазначається, що аномальне розростання водної рослинності викликане вкрай високим рівнем фосфатів у воді, які містять майже всі мийні засоби.

Відео дня

"Азот та фосфор пригнічують імунну систему людини, викликають алергії, а при постійному накопиченні можуть вражати мозок, нирки, печінку та легені. Фосфати є благодатним ґрунтом для розвитку мікроорганізмів. В результаті у воді зменшується кількість кисню, вона починає буквально гнити... На жаль, цей процес зупинити неможливо, адже Дніпро нездатний сам себе очищати", - йдеться у повідомленні.

фото УНІАН

Нагадаємо, що фосфатів багато у сучасних мийних засобах, вони зазвичай застосовуються в порошках для прання (але не тільки в них). Шкода цих речовин полягає в їхній властивості добрив. Потрапляючи в річку або озеро, фосфати сприяють різкому посиленню росту водоростей. Через це спостерігається картина, коли "вода цвіте": водорості виділяють небезпечні токсини, що викликають отруєння.

"Зелена плівка на поверхні води, яку й спостерігають кияни, фактично, це – відмерлі водорості, які з'являються в процесі цвітіння. А інтенсивність розвитку водоростей залежить від теплої погоди. Спекотне літо призводить до рясного цвітіння вод Дніпра", - відзначили в Асоціації рибалок України.

При цьому живі водорості майже невидимі, вони лише утворюють зеленуватий колір води. А ось відмерлі водорості, збиваючись до берегів, утворюють справжню плівку неприємного зеленого кольору.

Читайте такожМіжнародний день Дніпра: екологи заявляють про катастрофічне обміління річки

Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков розповів, що коли велика концентрація відмерлих водоростей у воді, то можна отримати легкі опіки на шкірі, також високий рівень альготоксинів може призвести до появи алергічних реакцій.

Цю проблему можна почати вирішувати, обмеживши на законодавчому рівні використання фосфатів у мийних засобах. Як, наприклад, у країнах Євросоюзу.

Додамо, що на сьогодні не існує державної програми щодо зміни ситуації з "цвітінням" води, яка є критичним і загрозливим явищем для довкілля.

"Дніпро" не вмирає, він де-факто мертвий, оскільки втратив здатність до самоочищення", – говорить еколог, доктор технічних наук Євген Яковлєв.

фото Асоціації рибалок України

"Наші пральні машини зливають відпрацьовану воду в каналізацію. Очисні споруди не читають формулу фосфатів, й вони потрапляють у Дніпро. При заборі питної води застарілі очисні споруди також не читають формулу фосфатів, пропускаючи їх, і тому вони безперешкодно потрапляють в крани наших квартир. Ми п'ємо воду, розбавлену відходами з автомийок... Потрапляючи в людський організм, фосфати провокують онкологічні захворювання. Ось і виходить, що автомийки, зливаючи відходи в зливову каналізацію, є чи не основною причиною отруєння питної води", - підсумували експерти.

Раніше в Асоціації рибалок України заявили, що у Дніпровських водосховищах морська риба-голка і дрібна медуза стали звичними мешканцями.