Мінекології пропонує дозволити екологічній інспекції перевіряти лісгоспи / фото УНІАН

Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує звільнити екологічну інспекцію від дії мораторію на перевірки підприємств, які займаються вирубкою лісів.

Про це міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив на засіданні уряду в середу.

За його словами, Мінекології внесло проект постанови Кабміну, який стосується дотримання природоохоронного законодавства в лісах на момент рубок.

Відео дня

«Мораторій, який прийнятий на здійснення перевірок, у тому числі поширюється на екологічну інспекцію. Ми сьогодні не можемо перевіряти ситуацію і події, які відбуваються в лісах», - сказав він.

Читайте такожУ Чилі собаки рятують ліси, розносячи насіння рослин (відео)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтримав таку ініціативу, але зазначив, що необхідно відпрацювати план перевірок, а також визначитися, як уряд оцінюватиме роботу контролюючих структур.

«Екологічний контроль необхідний. Я говорив про те, що неконтрольована вирубка фактично підриває екологію України. Ми повинні передати нащадкам більше лісів, більше природних і водних ресурсів, збережених і очищених, а не те варварство, яке відбувається зараз», - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- і пиломатеріалів у необробленому вигляді). Цим документом запроваджується 10-річний мораторій на вивезення цієї продукції за межі митної території України.

Після запровадження мораторію в ЄС заявили, що заборона експорту суперечить нормам Угоди про асоціацію. Зняття мораторію є обов'язковою умовою отримання Україною третього траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро.