Окупований Крим потерпає від посухи / фото ru.krymr.com

Після перекриття Північно-Кримського каналу окупований Крим продовжує потерпати від посухи: зменшується урожай, втрачено деякі культури.

"Кримське село Ішунь – колишній рисовий край. Чотири роки тому чеки місцевих полів були сповнені дніпровської води. Тепер рис тут не вирощують, але підприємство не збанкрутувало – збирає врожаї льону для виробництва олії. Прибуток навіть зростав, поки не прийшла посуха", - йдеться у сюжеті "Крим.Реалії".

"Все росло, все поливалося, все зелено було, все жило. Не стало води – стала ось ця посуха", – скаржиться місцевий житель.

Кримські агрономи переймаються – посуха «вбиває» навіть соняшник. Тільки з цієї культури на одному з кримських сільськогосподарських підприємств Джанкойського району збиток складає близько 25 тисяч доларів. А ярого ячменю тут зібрали в півтора разу менше, ніж минулого року. З 2014 року підприємство взагалі не вирощує рис і не розводить корів.

Читайте такожПеретворюється на пустелю: в мережі показали жахливі кадри з Криму (відео)

"Велику рогату худобу прибрали. Великої рогатої худоби немає, тому що кормової бази як такої теж немає... Ні кукурудзу, ні люцерну без поливу не виростиш", – каже агроном кримського сільськогосподарського підприємства Віра Пивоваренко.

Вона дивується, чому Київ вирішив перекрити подачу води на півострів Північно-Кримським каналом.

"Все-таки 28 господарств у Криму. Ми тільки, одне господарство, 1,5 мільйона сплачували за воду. Гривні платили. Що це, мало їм?! Все-таки це гроші. Навіщо зливати прісну воду у море і не взяти за це якісь гроші?!", – дивується агроном.

На Північно-Кримському каналі в 2014 році звели дамбу, щоб вода не потрапляла на півострів. Тепер її називають «старою», а «нова» дамба майже готова, вона розташована ближче до адмінкордону. Щойно її добудують – можна буде давати воду Криму.

«Знімаються шандори – і вода йде на Крим. Запитання одного, двох, трьох днів», – говорить начальник 2-го відділення управління Північно-Кримського каналу Іван Биган.

Є тільки одна умова – Крим повинен бути повернутий під контроль України, вказує він.

Збитки кримських аграріїв становили близько 16 мільйонів доларів, таку оцінку дав окупаційний "голова" Криму Сергій Аксьонов.

фото ru.krymr.com

Раніше ЗМІ повідомляли, що найближчим часом аннексированный РФ Крим може перейти на погодинне водопостачання.