Ілюстрація / REUTERS

Головною причиною швидкого зростання зон кисневого мінімуму в Балтійському морі стали побутові та сільськогосподарські відходи, що потрапляють в морську воду.

До такого висновку прийшли фінські вчені. Дослідження опубліковане в журналі Biogeosciences, передає Naked Science.

"Мертвими зонами" (зонами кисневого мінімуму) називають області водойм, де у воді практично відсутній кисень - через це там майже немає живих організмів. Такі ділянки є в багатьох морях: наприклад, нещодавно вчені розповіли про швидке зростання "мертвої зони" в Оманській затоці.

Відео дня

Читайте такожБіля берегів США утворилася величезна "мертва зона"

У Балтійському морі розташовані одні з найбільших зон кисневого мінімуму у світі, зараз їх сумарна площа сягає 70 тисяч км2.

Автори нової роботи проаналізували два чотириметрових осадових керна, витягнутих з дна Архіпелагова моря, частини Балтійського моря між Ботнічною і Фінською затоками. Ці зразки дозволили відновити близько 1,5 тисячі років історії формування відкладень.

Дослідники зробили висновок: швидкість втрати кисню за останнє сторіччя непорівняне з темпами попереднього періоду, вона значно збільшилася.

"Мертві зони" залишили багато тварин, включаючи деяких молюсків і кільчастих хробаків. При цьому такі порушення впливають і на мешканців сусідніх ділянок моря.