Ілюстрація / REUTERS

Геологи з Університету Північної Кароліни дали нову оцінку загальної площі поверхні річок і річкових потоків земного суходолу (за винятком територій, вкритих льодовиками).

Про це Джордж Аллен і Тамлін Павельски пишуть у статті, опублікованій в журналі Science, передає Naked Science.

Нова оцінка склала вражаючі 773 тисяч квадратних кілометрів - майже вполовину більше попередніх оцінок.

Відео дня

Читайте також"Країна може втратити питну воду": екологи попереджають про стрімке забруднення Дніпра

Донедавна вважалося, що річки та водні потоки суходолу грають лише помірну роль в кліматі, виконуючи функції транспортних коридорів, по яких розчинені в них сполуки вуглецю виносяться в океан.

Однак сьогодні вчені розуміють, що вони також віддають парникові гази в атмосферу, вносячи відчутний внесок в глобальне потепління. І мова не тільки про вуглекислий газ: метан, оксид азоту та інші леткі сполуки потрапляють в річки і утворюються у великій кількості - завдяки людині, яка наповнює їх добривами і стічними водами. Згодом вони випаровуються з поверхні річок, тому від їх площі залежить і їх загальний внесок в кліматичні процеси.

Для отримання нових точних даних Аллен і Павельски використовували дані супутника NASA Landsat. Спеціальний алгоритм дозволив оцінити кількість річкової поверхні на тисячах знімків, а потім об'єднати ці результати. За словами вчених, для перевірки роботи комп'ютера була задіяна "невелика армія студентів". Це і дало нову оцінку в 773000 (± 79000) кілометрів - на 44 відсотки вище попередньої.

Автори також відзначили, що в найбільш освоєних людиною регіонах річки виявляються в середньому вже і більш розгалуженими.

Нагадаємо, раніше канадські вчені оцінили світові запаси води, зосереджені в озерах. Всього в світі налічується 1,4 мільйони озер, розмір яких перевищує 10 гектарів (14 футбольних полів). У підсумку це дає понад 180 тисяч кубічних кілометрів води.