У Криму посуха / "Крим. Реалії"

За період часу, який минув з моменту початку окупації, з моменту, коли в 2014-му році Україна перестала подавати дніпровську воду в окупований Крим Північнокримським каналом, окупанти вже вичерпали водний ресурс півострова.

Про це розповів кримський економіст, переселенець, експерт благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смілянський, передає "Обозреватель".

При цьому, за його словами, дії окупантів на території Криму прискорили наростання негативних результатів їхньої присутності та відсутності дніпровської води.

Відео дня

"Для точкового одномоментного вирішення питань, як це і прийнято в Росії (не особливо хто замислюється про перспективу), почалася викачка прісної води з водосховищ і перекидання їх на північ Криму для вирішення труднощів, що виникли. А також почалося хижацьке використання підземних прісних горизонтів. Але вже сьогодні можна говорити, що ресурс вичерпаний", - наголосив Смілянський.

Також експерт зазначає, що окупанти змушені самі визнавати те, що, наприклад, на півночі Криму підземні прісні горизонти води все більше і більше мінералізуються.

Читайте такожВ окупованому Криму оголосили режим НС

"Тобто фактично прісної води під землею, яку можна нормально використовувати тільки у побутових потребах, там вже не залишилося. І вже упродовж минулого та цього року надходить інформація про те, що в Армянську, Красноперекопську, Керчі та в інших населених пунктах півночі Криму з крана тече незрозуміла кольорова рідина або ж солона вода, й часто випадають водорості. Прісні горизонти заміщуються солоною водою, відповідно води вже не вистачає і на побутові потреби, не кажучи про агробізнес", - пише Смілянський.

При цьому він наголошує, що вирішення цієї проблеми в цілому без дніпровської води в Криму немає.

Нагадаємо, раніше заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак заявив, що Крим, який жив за рахунок води, яка надходить з материкової України, повністю засихає, і зупинити цей процес окупантам не вдасться.