У Донецьку і Макіївці через затоплення шахт просідає ґрунт / фото dnews.dn.ua

У тимчасово окупованих Донецьку і Макіївці супутник зафіксував просідання поверхні ґрунту на 20-25 см, експерти пояснюють це припиненням відкачування шахтних вод на вугільних підприємствах цих міст.

Про це 4 червня під час презентації результатів дослідження екологічної ситуації на Донбасі у Києві заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Вадим Черниш, передають "Донецкие новости".

Читайте такожСитуація з водою в Торецьку ускладнюється, місту загрожує епідемія інфекційних захворювань

Відео дня

"Місто Донецьк, для орієнтиру – "Донбас Арена". Ось одна з ділянок – терикон шахти ім. Калініна. Супутникові знімки дають можливість за такими квадратами [оцінити ризики], тут квадратики жовті та червоні, де є просідання ґрунтів, іноді на 25 см, приблизно", – сказав він.

"Шляхом супутникового моніторингу ми бачимо, що йде зниження горизонтального шару. Це означає, що провалюється фактично поверхня в місті Донецьк", – продовжив Черниш.

За його словами, на думку експертів, це відбувається тому, що припинилася відкачка підземних шахтних вод. "Не приділяють цьому увагу й під загрозою опиняються не тільки райони териконів або території шахт, але й навколишні житлові масиви, об'єкти соціальної структури", – зазначає він.

"Те ж саме й по Київському району – шахта Засядька, село Григорівка, Новоросійське... Практично на 20-25 см опускається поверхня. Те ж саме й з іншими районами [Донецька]. У Макіївці практично те ж саме ми бачимо", – додав глава МінТОТ.

Раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО України Георгій Тука заявляв, що захоплені окупантами українські підприємства в ОРДЛО зупиняються.