Ілюстрація / REUTERS

Законодавчі збори штату Гаваї схвалили заборону на використання сонцезахисних засобів через загрозу, яку вони створюють для коралових рифів.

Тепер документ направлений на підпис губернатору острівного штату, повідомляє Buzzfeed.

У разі його підписання, заборона на використання сонцезахисних засобів набуде чинності з 2021 року.

Відео дня

Вчені з'ясували, що до складу сонцезахисних засобів входять оксібензон і октіноксат, які руйнують корали, вимиваючи з них поживні речовини, і перешкоджають розвитку морській фауні та флорі, наприклад - шкодять морським їжакам і водоростям.

Читайте такожАвстралія виділить $500 мільйонів на захист Великого бар'єрного рифу

Згідно опублікованому в 2015 році дослідженню, щорічно близько 14 тисяч тонн сонцезахисного крему потрапляє в рифи по всьому світу. Найбільша концентрація цих речовин спостерігається в пляжних туристичних регіонах, наприклад, на Гаваях чи Віргінських островах.

Дослідження, проведене на Гаваях торік, свідчить про те, що культову бухту Хануама щодня відвідують 2,6 тисячі осіб, в результаті чого у воду потрапляє майже 188 кілограмів сонцезахисних засобів.

Крім того, було встановлено, що хімікати потрапляють в океан і як після використання безпосередньо на пляжі, так і через каналізацію згодом. Тобто, навіть якщо людина не купалася в морі після нанесення сонцезахисного крему, під час прийняття душу у воду потрапляють хімікати, які згодом переносяться в океан.

Відзначається, що оксібензон і октіноксат входять до складу більшості популярних сонцезахисних засобів, однак, існують лінійки, які використовують інші компоненти для захисту від ультрафіолетового випромінювання.