В Яворівському національному природному парку (Львівська область) нині можна побачити групу єдиних в Україні прямих нащадків диких коней тарпанів, які вважаються вимерлим видом. Фото тарпановидних коней з Яворівського НПП, назва яких офіційно звучить як коник польський, були опубліковані на сторінці нацпарку в Facebook.

Зараз норовливі нащадки диких тарпанів мешкають в «Центрі з розведення та збереження нащадків диких коней тарпанів» на Розточчі. Крім України, з країн Західної Європи коників польських розводять у Республіці Польща (Розточанський парк народовий) та Австрії (Тіроль).

Читайте такожНа Івано-Франківщині відтворюватимуть гуцульську породу коней«Генетично коники вже не такі дикі в порівнянні зі своїми предками, які проживали на території України – останній вільний степовий тарпан зник у 1918 р. Однак за манерою поведінки та зовнішніми ознаками дуже їх нагадують! Зокрема, у них виражена товста горбоноса голова, загострені вуха, густа коротка, майже кучерява шерсть сіро-бурого кольору, яка взимку сильно подовжується і набуває світлої мишастої масті з широкою, темною смугою вздовж спини», - розповідають у нацпарку.

Відео дня

Водночас у Яворівському НПП розповідають, що коника вони використовують переважно в атракційних цілях та завжди раді туристам, які приїжджають на них подивитися.

Зазначимо, тарпан вважається найімовірнішим пращуром одомашненого свійського коня. Дикі тарпани вимерли на початку 20 століття. Загально прийнято вважати, що тарпани вимерли через оранки степів під поля. Їх витіснили стада домашніх тварин, які займали пасовища і водопій. Водночас дуже сильно знищенню виду сприяли люди, які знищували цих тварин через те, що ці коні надавали великої шкоди посівам. Також тарпанів намагалися привчити до роботи на господарстві, однак через їхній норовливий характер цього зробити не вдалося.

Пізніше зоологи намагалися відродити тарпанів. Так, у польській частині Біловезької Пущі з особин, зібраних по селянських господарствах (у яких в різний час опинилися тарпани і дали потомство), були штучно відновлені так звані тарпановидні коні (польський коник), що зовні виглядають точно як тарпани, і випущені на волю. Саме такі коники проживають і на Львівщині.

Як повідомляв УНІАН, на початку 2017 року рідкісних коней Пржевальського з притулку на Київщині переселили на територію майбутнього нацпарку у зоні відчуження.