Дикі кролики - серйозна проблема для природи і сільського господарства Нової Зеландії / фото УНІАН

Міністерство сировинної промисловості Нової Зеландії оголосило про плани розповсюдити серед диких кроликів новий штам вірусу геморагічної хвороби кролів для зниження їхньої популяції.

Передбачається, що вірус може вбити понад 40 відсотків популяції, пише BBC.

Читайте такожУ Данії в однокімнатній квартирі волонтери знайшли 46 кроликів

Відео дня

Мова йде про "корейський" штам вірусу RHDV1-K5. До "чеського" штаму RHDV, який був випущений фермерами в 1997 році, у кроликів в Новій Зеландії виробився імунітет.

"За даними міністерства сировинної промисловості, збиток від кроликів за рік у середньому становить 36 мільйонів доларів США від виробничих втрат і 18 мільйонів доларів у витратах на боротьбу із шкідниками", - пише BBC.

Рішення викликало протилежні реакції, відзначає видання. Фермерські організації підтримали плани міністерства, назвавши їх "величезним полегшенням", у той час як захисники тварин назвали метод негуманним і вказали на можливу небезпеку вірусу для домашніх кроликів.

Як пише BBC, проти кроликів у Новій Зеландії досить довго використовували традиційні методи боротьби, серед яких - відстріл, отруєння, викурювання з нір, установка захисних огорож. Але чиновники стверджують, що проблема настільки велика, що ці методи вже не вирішують її.