Ілюстрація / REUTERS

Навіть короткочасне підвищення рівня забруднення повітря підсилює ризик розвитку гострих інфекцій дихальних шляхів - пневмонії, бронхіту, грипу, коклюшу. Цей ефект виявився особливо помітним у дітей.

Дослідження опубліковане в журналі American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, передає Naked Science.

Один із ключових параметрів, за якими оцінюють якість повітря, - кількість дрібнодисперсних твердих частинок, відомих як РМ2.5. Їх діаметр не перевищує 2,5 мікрометра, тому вони легко проникають в організм. У 2017 році міжнародна група учених з'ясувала, скільки передчасних смертей викликало забруднення повітря цими частками.

Відео дня

Читайте такожУ світі щорічно помирає 1,7 мільйона дітей через забруднення навколишнього середовища - ВООЗ

Автори нової роботи використовували відомості про рівні забруднення повітря в регіоні Уосатч-Фронт в штаті Юта: там проживає близько 80% населення штату. Вчені розглянули дані про погодні умови та забруднення атмосфери в Уосатч-Фронт з 1999 по 2016 рік. Потім поєднали їх з інформацією про звернення в місцеві лікарні і поставлені діагнози. Усього за вивчений період гострі інфекції дихальних шляхів виявили у 146 397 пацієнтів, більшість з них - діти до двох років.

З'ясувалося, що за різким підйомом рівня забруднення стабільно йшов спалах інфекцій дихальних шляхів. Він починався в перший тиждень після піку забруднення і досягав максимуму через три тижні. Дослідники підрахували, що із збільшенням концентрації PM2.5 на 10 мкг/м3 ризик розвитку хвороб зростає на 15-32% в залежності від віку.

Учені називають кілька ймовірних причин цього зв'язку. Можливо, при попередженні про забруднення люди проводять більше часу в закритих приміщеннях, не провітрюючи їх, - це дозволяє хворобам поширюватися швидше. Однак не виключено, що вплив дрібнодисперсних частинок робить дихальні шляхи більш сприйнятливими до інфекцій. Немовлята також могли опинитися в групі підвищеного ризику з кількох причин: їх організм менш стійкий до зараження, при цьому дорослі частіше лікуються вдома, не звертаючись до лікаря.