Над 4-м енергоблоком ЧАЕС було побудовано новий безпечний конфайнмент / фото УНІАН

Рівень радіаційної безпеки в зоні відчуження Чорнобильської АЕС істотно підвищується після зведення над четвертим енергоблоком станції нового безпечного конфайнмента (арки).

Про це під час прес-конференції заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

"Рівень екологічної та радіаційної безпеки в Чорнобильській зоні істотно поліпшується й істотно підвищується", - сказав Семерак.

Відео дня

За його словами, поліпшення екологічних показників відбулося завдяки тому, що над четвертим енергоблоком ЧАЕС (зруйнованим в 1986 році внаслідок аварії) було побудовано новий безпечний конфайнмент, який зараз готується до введення в експлуатацію.

Читайте такожУ Чорнобилі врятували собаку, який опинився на даху величезного саркофагу ЧАЕС (відео)

"На сьогодні завершуються роботи щодо введення цього об'єкта в експлуатацію. Також завершується будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС", - зазначив міністр, додавши, що відпрацьоване паливо буде поступово перевезено зі старого сховища в нове.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада 2016 року будівельна компанія Novarka, що побудувала арку, завершила процес її встановлення над четвертим енергоблоком ЧАЕС. Вартість будівництва арки становила 1,5 млрд євро. За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення в 10 разів.

У серпні 2017 року було розпочато етап "холодних" випробувань нового сховища для відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС (СВЯП-2). Під час цих випробувань використовувалися імітатори справжнього ядерного палива. Введення в експлуатацію цього сховища заплановано на другу половину 2018 року.

Довідка. Конфайнмент - захисна споруда, що включає в себе комплекс технологічного обладнання для вилучення із зруйнованого четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС матеріалів, які містять ядерне паливо, поводження з радіоактивними відходами та інші системи, призначена для здійснення діяльності з перетворення цього енергоблока на екологічно безпечну систему та забезпечення безпеки персоналу, населення і довкілля.

Новий безпечний конфайнмент– це багатофункціональний комплекс для перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему.