Законопроект спрямований на виконання зобов'язань відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон «Про стратегічну екологічну оцінку», який передбачає обов'язкове проведення оцінки впливу на навколишнє середовище при плануванні або ухваленні важливих державних документів у таких сферах, як енергетика, лісове, рибне та сільське господарство.

За ухвалення законопроекту №6106 проголосувало 233 народних депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів.

«Ми вже ухвалювали цей законопроект півтора роки тому, але, на превеликий жаль, президент повернув його на повторне друге читання із зауваженнями і пропозиціями, які ми врахували... Цей законопроект спрямований на виконання наших зобов'язань відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Це екологізація державної політики у сферах енергетики, сільського, рибного і лісового господарства... це дуже важливо для запобігання надзвичайним ситуаціям та катастрофам», - сказав один із авторів цього закону, представник парламентського Комітету з питань екологічної політики Остап Єднак.

Відео дня

Читайте такожМінекології запускає Єдиний електронний реєстр для оцінки впливу бізнес-проектів на навколишнє середовище

Згідно з текстом закону, стратегічна оцінка впливу на навколишнє середовище і здоров'я людини здійснюватиметься на етапі розробки документів державного планування в таких галузях економіки: енергетика, сільське, лісове і рибне господарство, поводження з відходами, використання водних ресурсів, телекомунікації, містобудування та землевпорядкування.

«Необхідно, щоб при розробці майбутніх державних... програм враховувалися можливі негативні наслідки для навколишнього середовища і здоров'я людини, які можуть виникнути в результаті їх реалізації, наприклад, при розробці програми розвитку транспортної мережі або енергетики», - йдеться в коментарі Міністерства екології та природних ресурсів, який опублікований на сторінці відомства в соцмережі Facebook.

Також документ передбачає проведення обов'язкових транскордонних консультацій у тих випадках, коли проекти в Україні зачіпатимуть інтереси і впливатимуть на екологію сусідніх держав.

Як повідомляв УНІАН, проект закону «Про стратегічну екологічну оцінку» було відправлено на повторне друге читання на початку листопада 2017 року. Представляючи його, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що цей документ спрямований на виконання Угоди про асоціацію з ЄС і «дорожньої карти, яка була підтримана всім українським суспільством щодо адаптації нашого законодавства до європейського».

На початку лютого 2018 року Представництво ЄС в Україні закликало Раду ухвалити цей закон. Згідно з повідомленням представництва, після ухвалення минулого року закону «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», це єдиний документ у сфері охорони навколишнього середовища, якого не вистачає для виконання євроінтеграційних зобов'язань України.